Slovenija 5.8.2018 7:00

S podelitvijo nagrad se je sklenil 3. mednarodni filmfest Kranjska Gora

Kranjska Gora, 5. avgusta - S podelitvijo nagrad se je v soboto v Podkorenu sklenil 3. Mednarodni filmfest Kranjska Gora - KGIFF. Nagrado za igrani film je prejel Wajib režiserke Annemarie Jacir, kot najboljši dokumentarec je slavil Okus cementa Ziada Kalthouma, nagrado za režijo je prejel Lazar Bodroži za film Ederlezi Rising, za scenarij pa Bohdan Slama (Ledena babica).

Kranjska Gora. Središče Kranjske Gore. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Kranjska Gora.
Središče Kranjske Gore.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V tekmovalnem programu, ki je bil na sporedu od četrtka do sobote, so prikazali šest celovečernih igranih in šest dokumentarnih filmov. O letošnjih nagrajencih je odločala mednarodna žirije, ki so jo za igrane filme sestavljali Alissa Simon, Jugoslav Pantelić in Fridrik Thor Fridrikson, za dokumentarce pa Mila Turajlić, Harold Apter in Varja Močnik.

Nagrado za najboljši igrani film je sinoči prejel palestinski Wajib režiserke Annemarie Jacir, ki "skozi enodnevno potovanje po Jeruzalemu spremlja medgeneracijski konflikt očeta in sina, ki se soočata z različnimi pogledi na izraelsko-palestinski konflikt". Za najboljši dokumentarec pa je žirija razglasila večkrat nagrajeni libanonski filmski esej o portretu sirskih delavcev Okus cementa režiserja Ziada Kalthouma, "ki je ustvaril močno filmsko pripoved o tem, kaj pomeni življenje v izgnanstvu v svetu, ki ga je raztrgala vojna, brez možnosti vrnitve domov", piše v sporočilu za javnost.

Nagrada za najboljšo režijo je šla v roke Lazarju Bodroži za znanstvenofantastični film Ederlezi Rising, v katerem v glavnih vlogah nastopajo Sebastian Cavazza, Stoya in Maruša Majer, za najboljši scenarij pa je žirija razglasila film Ledena babica režiserja in scenarista Bohdana Slame.

KGIFF je v Kranjsko goro tretje leto zapored prinesel žanrsko raznolike filmske zgodbe, bogat glasbeni program in številne delavnice mednarodno uveljavljenih mentorjev. S pestrim destetdnevnim programom je festival ponovno obogatil kulturno dogajanje in navdušil številčno občinstvo, so ob zaključku spomnili organizatorji.

Po besedah direktorja festivala Matjaža Javšnika so s tretjo izdajo festivala dokazali, da vsako leto napredujejo in v kraj pripeljejo odlične filme, mednarodno uveljavljene goste in vsebino, "ki Kranjsko Goro lahko zasidra v središče filmskega dogajanja v regiji". Kot je dodal, so napredovali tudi glede obiska, saj ocenjujejo, da se je festivala udeležilo preko 3000 obiskovalcev.

Posebnost KGIFF poleg čudovite lokacije predstavljajo številne delavnice mednarodno delujočih filmskih ustvarjalcev, ki svoja znanja in izkušnje predajajo mlajšim generacijam. Mentor delavnice režije in igre pred kamero Nenad Dizdarević, je dejal, da je ponosen, da je bilo tretje leto tako veliko udeležencev različnih starosti in izkušenj ter da so uspeli dokončati pet odličnih filmov v zelo kratkem času.

"Mislim, da je med udeleženci veliko talentov in pozitivne energije, da nadaljujejo delo v tej smeri, bodisi kot režiserji ali igralci. Upam, da se jih bo delavnic prihodnje leto udeležilo še več in da me bodo organizatorji ponovno povabili kot mentorja, saj se na ta festival vsako leto rad vrnem," je dodal Dizdarević.