Svet 7.8.2018 5:00

Gabriela Babnik na pisateljski rezidenci v Skopju

Skopje, 7. avgusta - Slovenska pisateljica Gabriela Babnik bo ta mesec obiskala Skopje ko rezidentka programa Reading Balkans. Med bivanjem v Skopju se bo slovenska pisateljica, ki je bila leta 2013 ena od prejemnikov evropske nagrade za književnost za najboljše uveljavljajoče se avtorje, posvetila ustvarjanju novega dela.

Ljubljana, Društvo slovenskih pisateljev. Pisateljica Gabriela Babnik. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana, Društvo slovenskih pisateljev.
Pisateljica Gabriela Babnik.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Po poročanju makedonske tiskovne agencije Mia se bo pisateljica, literarna kritičarka in prevajalka Gabriela Babnik lahko v času svoje rezidence tudi pobližje seznanila z makedonsko literaturo ter tamkajšnjo kulturno sceno, preko srečanj s pisatelji, prevajalci in predstavniki založb. Projekt Reading Balkans podpirata program EU Ustvarjalna Evropa ter evropska povezava za literaturo in knjige Traduki.

Gabriela Babnik se je rodila leta 1979 v nemškem Göppingenu. Na ljubljanski filozofski fakulteti je študirala primerjalno književnost, po študiju pa je potovala po Afriki. Najdlje se je zadržala v Burkini Faso, ki je postala navdih za večino njenih del.

Doslej je izdala štiri romane - Koža iz bombaža (2007), V visoki travi (2009), Sušna doba (2012) ter Intimno (2015). V slovenskih medijih redno objavlja literarne kritike ter druge prispevke. Magistrirala je iz nigerijskega modernega romana in je med drugim poslovenila romane priznane nigerijske pisateljice Chimamande Ngozi Adichie.

Leta 2008 je za roman Koža iz bombaža prejela nagrado Slovenskega knjižnega sejma za najboljši prvenec, za svoj tretji roman Sušna doba pa je leta 2013 prejela evropsko literarno nagrado. Istega leta je prejela tudi Stritarjevo nagrado za mladega literarnega kritika.

Minuli teden je Gabriela Babnik do septembrskega izrednega volilnega občnega zbora začasno prevzela predsedstvo Društva slovenskih pisateljev po tem, ko je dosedanji predsednik Ivo Svetina odstopil s položaja.