Slovenija 10.8.2018 9:00

Na Koroškem obeležujejo obletnici rojstva Prežiha in Suhodolčana

Kotlje/Prevalje, 10. avgusta - Na Koroškem danes obeležujejo 125-letnico rojstva pisatelja in politika Prežihovega Voranca ter 90-letnico rojstva pisatelja in začetnika bralne značke Leopolda Suhodolčana. V spomin na Prežiha bo drevi potekalo tradicionalno srečanje pri Prežihovi bajti, obema pisateljema pa se je s posebnimi izdajami poklonilo Koroško filatelistično društvo.

Prevalje, OŠ Franja Goloba. Odkritje skulpture Krojačka Hlačka ob 55. obletnici Bralne značke, ki je postavljena kot pomnik Bralni znački in branju slovenskih šolarjev. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Prevalje, OŠ Franja Goloba.
Odkritje skulpture Krojačka Hlačka ob 55. obletnici Bralne značke, ki je postavljena kot pomnik Bralni znački in branju slovenskih šolarjev.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Preški Vrh. Spomenik Prežihovega Voranca na Preškem Vrhu s pogledom na Kotlje akademskega kiparja Stojana Batiča. Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA Arhiv STA

Preški Vrh.
Spomenik Prežihovega Voranca na Preškem Vrhu s pogledom na Kotlje akademskega kiparja Stojana Batiča.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA
Arhiv STA

Preški Vrh. Spomnski muzej Prežihova bajta na Preškem Vrhu. Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA

Preški Vrh.
Spomnski muzej Prežihova bajta na Preškem Vrhu.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA

Ob obletnici rojstva Lovra Kuharja - Prežihovega Voranca (1893-1950) Koroški pokrajinski muzej vsako leto na Preškem vrhu nad Kotljami pripravi tradicionalno srečanje pri Prežihovi bajti, ki so jo Kuharjevi kupili leta 1911, od leta 1979 pa je urejena kot spominski muzej.

Na drevišnji prireditvi bo slavnostna govornica profesorica slovenščine Bojana Verdinek, v sodelovanju s Prežihovo ustanovo pa bodo predstavili zbornik Beseda o Prežihu 2.

Letošnji 125. obletnici Prežihovega rojstva se je poklonilo tudi Koroško filatelistično društvo, ki je pripravilo priložnostni poštni žig, ki bo danes v uporabi na pošti v Kotljah, ter priložnostno pisemsko ovojnico in osebno poštno znamko, na kateri je osnovna ilustracija delo slikarja Leandra Fužirja.

Koroško filatelistično društvo s posebnimi izdajami obeležuje tudi 90. obletnico rojstva pisatelja Leopolda Suhodolčana, ki se je rodil v Žireh, kasneje pa živel in delal na Prevaljah.

Prevalje veljajo za rojstni kraj bralne značke, saj sta gibanje zasnovala Leopold Suhodolčan, ki je bil ravnatelj osnovne šole, in učitelj slovenščine na šoli Stanko Kotnik. Prve bralne značke so bile na Prevaljah podeljene 22. maja 1961, s čimer se je začelo danes širše uveljavljeno bralno gibanje za mlade.

Ob letošnji obletnici Suhodolčanovega rojstva sta Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika in Koroško filatelistično društvo pripravila dva priložnostna poštna žiga, ki se bosta danes uporabljala na poštah na Ravnah in Prevaljah, ter celovit filatelistični sklop.

Hkrati je Koroško filatelistično društvo v sodelovanju s Filatelističnim društvom Lovrenc Košir Škofja Loka pripravilo tudi dodaten priložnostni poštni žig, ki bo danes v uporabi na pošti v Žireh, in skupno priložnostno pisemsko ovojnico.

Vse omenjene filatelistične sklope je oblikoval koroški arhitekt Borut Bončina. Sklope zaokrožujeta priložnostni filatelistični razstavi Marjana Merkača in Jožeta Kebra v prostorih Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika in ravenske pošte.