Slovenija 7.8.2018 10:31

Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije se bo vrnil h koreninam

Ljubljana, 7. avgusta - Ljubljana Festival se bo danes zvečer v Viteški dvorani Križank nadaljeval s koncertnim večerom, imenovanim Nazaj h koreninam. Ob Komornem godalnem orkestru Slovenske filharmonije bo nastopil ruski solist, koncertni mojster in vsestranski violinist Dimitrij Sitkovecki.

Kanal, cerkev. Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije. Foto: Marko Cencič/STA

Kanal, cerkev.
Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije.
Foto: Marko Cencič/STA

Koncertni večer Nazaj h koreninam temelji na programu, ki ga je Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije izvedel na začetku svojega delovanja. V prvem delu koncerta se bodo glasbeniki poklonili Urošu Kreku ob skorajšnji deseti obletnici skladateljeve smrti. V drugem delu bo na sporedu Šostakovičev znameniti Godalni kvartet št. 8 v priredbi za godalni orkester Rudolfa Baršaja, kot kontrast pa bodo pred tem zaigrali Chopinov Preludij št. 15, imenovan Dežne kaplje.

V Bakuju v Azerbajdžanu rojeni Sitkovecki, ki se bo predstavil v vlogi solista, se je z glasbo seznanil že v otroštvu, saj sta bila starša glasbenika. Po očetovi smrti se je družina preselila v Moskvo, kjer je vpisal študij na prestižnem Moskovskem konservatoriju. Glasbeno pot je kasneje nadaljeval na newyorški glasbeni akademiji Juilliard. Kot solist nastopa s številnimi vodilnimi svetovnimi orkestri in redno gostuje na mednarodnih festivalih. Leta 1990 je ustanovil orkester NES (New European String Orchestra), ki združuje izstopajoče glasbenike zahodne in vzhodne Evrope.