Od blizu 8.8.2018 11:50

Sarajevo pripravljeno na 24. filmski festival

pripravila Sabina Lavrič

Sarajevo, 8. avgusta - V Sarajevu se bo v petek začel eden najpomembnejših filmskih festivalov jugovzhodne Evrope. Med 266 filmi bodo prikazali tudi nekaj slovenskih, v tekmovalnem programu dokumentarcev film Fundamenti Petra Cerovška. Dobitnike nagrad srce Sarajeva bo žirija tekmovalnega programa celovečernih, dokumentarnih in kratkih filmov razglasila 16. avgusta.

BiH, Sarajevo. Sarajevski filmski festival. Foto: Hina/STA Arhiv: Hina/STA

BiH, Sarajevo.
Sarajevski filmski festival.
Foto: Hina/STA
Arhiv: Hina/STA

Filmski festival v Sarajevu, ki se je začel leta 1995 med štiriletnim obleganjem prestolnice sredi bosanske vojne, se je po nekaterih navedbah tujih medijev vedno zanašal na mešanico samozadostnosti in pametnih povezav z mednarodnimi partnerji. To je kombinacija, ki bo v ospredju tudi 24. izdaje od 10. do 17. avgusta.

Medtem ko je prvi festival na projekcije filmov privabil za tedanje razmere presenetljivo veliko ljudi, 15.000, je številka obiskovalcev v zadnjih letih narasla na 100.000. A večina prebivalcev, kljub temu, da festival vedno znova ponavlja, da ta utrjuje občutek pripadnosti mestu, nad njim ni vedno zelo navdušena. Veliko jih v času festivala zapusti mesto, saj je gneča prevelika, navdušenje obiskovalcev nad "čudovitim in tragičnim Sarajevom" pa neutemeljeno. Sarajevo je v blišču namreč le teh nekaj dni v letu, sicer pa se sooča z nič kaj glamuroznim vsakdanom.

Za začetek ljubezenska zgodba v času hladne vojne, za sklep vohun pod krinko

V sedmih dneh bodo v 18 programih prikazali 266 žanrsko raznolikih filmov iz 56 držav, ki bodo občinstvu ponudili presek najboljših stvaritev v regiji, Evropi in svetu. Zvrstilo se bo kar 52 svetovnih premier, kar je po prepričanju ustanovitelja in direktorja festivala Mirsada Purivatre dokaz, da filmarji festivalu zaupajo.

Festival bo odprl film Cold War, za režijo katerega si je Pawel Pawlikowski prislužil nagrado na letošnjem festivalu v Cannesu. Gre za ljubezensko zgodbo med moškim in žensko, ki prihajata iz različnih okolij, a ju v nekem trenutku poveže usoda. Zgodba je postavljena v čas hladne vojne, v 50. leta minulega stoletja, dogaja pa se na Poljskem, v Berlinu, Jugoslaviji in Parizu. Poljski režiser, ki je za film Ida pred tremi leti prejel tujejezičnega oskarja, bo posebni gost v Sarajevu.

V programu Open Air, ki s projekcijami na prostem tradicionalno pritegne največje število obiskovalcev, bodo prikazali osem filmov. Med njimi bosta zaključni film, hollywoodska uspešnica ameriške režiserke Susanne Fogel The Spy Who Dumped Me, in film Everybody Knows, v katerem nastopata Penelope Cruz in Javier Bardem, režijo pa podpisuje oskarjevec Asghar Farhadi. Iranski režiser bo gost festivala in vodja žirije, ki bo odločala o najboljšemu igranem celovečercu v tekmovalnem programu festivala.

Tekmovalni program igranih celovečercev bo vključeval deset filmskih stvaritev. Za festivalske nagrade, poimenovane srce Sarajeva, se med drugim poteguje bolgarsko-nemško-francoski film Aga v režiji Bolgara Milka Lazarova, ki v divjini zasneženega severa spremlja zgodbo Nanook in Sedne, ki sanjata, da se bosta ponovna srečala s hčerko Ago. V igri za nagrado med celovečerci so med drugim še film Horizon gruzijske režiserke Tinatin Kajrišvili, film One Day, ki ga podpisuje madžarska avtorica Zsofia Szilagyi, in hrvaški film Mali režiserja Antonia Nuića.

Sarajevski festival tudi v družbi slovenskega filma

Med dokumentarci se bo za nagrado potegoval tudi 22-minutni film Fundamenti slovenskega režiserja Petra Cerovška, ki bo v Sarajevu 14. avgusta po napovedih Slovenskega filmskega centra (SFC) doživel svetovno premiero. Režiser skozi kuhinjsko okno leto dni spremlja gradnjo luksuznega hotela. V posneti material se nehote prikradejo drobci razpada njegove zveze, ki zamajejo temelje filma. Producent filma je Društvo za kulturne in raziskovalne dejavnosti Enabanda.

Izbrani filmi v tekmovalnem programu dokumentarnih filmov, od katerih jih bo več kot polovica v Sarajevu doživela svetovne in mednarodne premiere, odražajo sliko sveta, v katerem živimo, so poudarili na spletni strani festivala ter ob tem izpostavili po njihovem mnenju razveseljujoče dejstvo, da jih več kot pol podpisujejo režiserke in producentke.

Slovensko kinematografijo bodo v Sarajevu po navedbah SFC zastopali še film Gajin svet v režiji Petra Bratuše, Dober dan za delo režiserja Martina Turka, Rudar scenaristke in režiserke Hanne Slak ter kratki igrani film Fountain scenarista in režiserja Gorana Vojnovića. Na festivalu bodo prikazali tudi več slovenskih manjšinskih koprodukcij.

V program Talenti Sarajeva, ki predstavlja mlade perspektivne filmske ustvarjalce, so se uvrstili tudi trije iz Slovenije - igralka Liza Marija Grašič, režiserka Ana Trebše in novinarka Nadina Stefančič.

Častno srce Sarajeva za Nurija Bilgeja Ceylana in Nijaza Hastorja

Nagrado častno srce Sarajeva bo za izjemen prispevek k filmski umetnosti in podporo sarajevskemu filmskemu festivalu prejel turški režiser Nuri Bilge Ceylan, eden najbolj cenjenih sodobnih filmskih avtorjev. Ceylan bo sicer častni gost sekcije Posvečeno, v času festivala pa bodo odprli tudi razstavo njegovih fotografij. V svojih filmih raziskuje teme, kot so odtujenost človeka, eksistencializem in monotonost človeškega življenja. Leta 2014 je za film Zimsko spanje prejel zlato palmo na filmskem festivalu v francoskem Cannesu.

Nijaza Hastorja, ustanovitelja in lastnika družbe ASA Prevent in Fundacije Hastor, pa bodo s častnim srcem Sarajeva nagradili za dolgoletno podporo pri razvoju sarajevskega filmskega festivala ter za izjemen doprinos pri uveljavitvi in razvoju filmske umetnosti v jugovzhodni Evropi.

Nagrado častno srce Sarajeva so doslej med drugim prejeli igralci Angelina Jolie, Benicio Del Toro, Gael Garcia Bernal in Steve Buscemi ter režiserji Atom Egoyan, Jafar Panahi, Mike Leigh, Bela Tarr in Danis Tanović. Lani sta bila nagrajen24a ameriški režiser Oliver Stone in britanski komik John Cleese.