Svet 8.8.2018 5:30

Novo vodstvo Berlinala bo prisluhnilo dolgoletnim uslužbencem

Locarno/Berlin, 8. avgusta - Carlo Chatrian, ki je bil doslej na čelu filmskega festivala v Locarnu, in Mariette Rissenbeek, trenutno direktorica pri podjetju German films za promocijo nemškega filma, napovedujeta, da bosta pri vodenju Berlinala najprej prisluhnila tistim, ki ga že dolgo soustvarjajo.

Nemčija. Mednarodni filmski festival Berlinale. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Nemčija.
Mednarodni filmski festival Berlinale.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

"V Berlin ne prihajam, da bi zgolj govoril, ampak predvsem prisluhnil," je povedal Chatrian.

Chatrian in Mariette Rissenbeek bosta z delom pri Berlinalu začela prihodnje leto. Na tem mestu bosta nasledila dolgoletnega direktorja Dietra Kosslicka. Kot je v pogovoru za nemško tiskovno agencijo dpa povedal Chatrian, morata s kolegico "najti prave ključe, s katerimi bosta odprla prava vrata, le tako bosta lahko uspešno vodila festival".

Oba poudarjata, da zaenkrat ne moreta z javnostjo deliti natančnih načrtov za vodenje Berlinala, vsekakor pa stavita na čim večjo ustvarjalnost.

Kosslick se bo od festivala poslovil februarja, na 69. izdaji Berlinala. Prvič v zgodovini festivala bo imel ta nato dvojno vodstvo. Carlo Chatrian in Mariette Rissenbeek sta podpisala petletno pogodbo.

Pri festivalu so prepričani, da bo Chatrian kot umetniški vodja s seboj prinesel dragocene izkušnje, ki si jih je pridobil z vodenjem neodvisnega filmskega festivala, medtem ko ima Mariette Rissenbeek vzpostavljeno močno mrežo povezav v filmskem sektorju. Prav tako bo postala prva direktorica na čelu enega najpomembnejših evropskih filmskih festivalov.

Kosslick, ki je festival vodil od leta 2001, je bil zadnja leta deležen več kritik. Številni v stroki so mu očitali neprimeren izbor filmov, ki naj bi bili veliko slabši kot na primerljivih velikih festivalih. Ena od kritik je letela tudi na vse večji obseg festivala.