Svet 9.8.2018 5:30

Na dražbo številni predmeti, povezani z zgodovinskimi osebnostmi

New York, 9. avgusta - Dragocene predmete, povezane s pomembnimi zgodovinskimi osebnostmi, kot so Albert Einstein, Abraham Lincoln in Marilyn Monroe, bo 22. avgusta mogoče kupiti na spletni dražbi University Archives. Na njej bodo skupno ponudili 298 podpisanih dokumentov, knjig, rokopisov in drugih predmetov.

Kitajska, Sanmenxia. Portret legendarne igralke Marilyn Monroe. Foto: Xinhua/STA Arhiv: Xinhua/STA

Kitajska, Sanmenxia.
Portret legendarne igralke Marilyn Monroe.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv: Xinhua/STA

Na dražbi bo mogoče kupiti tudi predmete, povezane z Georgeom Washingtonom, Napoleonom Bonapartejem, Katarino Veliko, Tyjem Cobbom, F. Scottom Fitzgeraldom, Woodyjem Guthriejem, Ernestom Hemingwayjem, Brucem Leejem, J. D. Salingerjem, Josefom Stalinom in Orvilleom Wrightom. Katalog z vsemi predmeti je na ogled na spletni strani University Archives.

Med predmeti, povezanimi z Einsteinom, je podpisan zapis v angleščini o Keplerjevem in kvantnem pravilu, ki je temelj njegovi splošni teoriji relativnosti. Pismo nosi datum 3. november 1942 in je vredno med 10.000 in 12.000 ameriškimi dolarji. Na dražbi bo tudi voščena skulptura Einsteinove glave v naravni velikosti, ki jo je po njegovem naročilu ustvarila znana izdelovalka voščenih skulptur zvezdnikov Katherine Stubergh. Skulptura ima človeške lase in znanstvenikov podpis, vredna je med 15.000 in 20.000 dolarji.

Med 50.000 in 60.000 dolarji pa je ocenjeno pismo z Lincolnovim podpisom iz leta 1863, ki ga je po navedbah portala Art Daily napisal le nekaj po mesecev po tistem, ko je izdal Proklamacijo za emancipacijo, ki je pomenil začetek osvoboditve sužnjev v državah ameriškega juga. Med Lincolnovimi predmeti sta tudi delček z državnikove krvave srajce, ki jo je nosil v noči atentata, ter kopija knjige Obsequies of Abraham Lincoln.

Na dražbi bodo med drugim ponudili tudi črno-belo fotografijo Marilyn Monroe. Posneta je bila okoli leta 1947 in prikazuje slovito igralko v kopalkah, krasi pa jo napis "Z najlepšimi željami, Marilyn Monroe". Gre za eno prvih fotografij, ki jo je igralka, rojena kot Norma Jean Baker, podpisala kot Marilyn Monroe.