Slovenija 9.8.2018 8:30

Ruske razglednice v izvedbi Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije

Ljubljana, 9. avgusta - V sklopu 66. Ljubljana festivala bo nocoj ob 20. uri v Slovenski filharmoniji hišni komorni godalni orkester pod taktirko Dimitrija Sitkoveckega izvedel program del velikanov ruske glasbe, kot so Čajkovski, Prokofjev in Šostakovič. Kot solista bosta nastopila trobentar Franc Kosem ter pianist Lukas Geniušas.

Nocojšnji koncert Ruske razglednice bo sklenil cikel koncertov ob 25-letnici delovanja Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije, ki ga je programsko zasnoval dolgoletni umetniški vodja ansambla, Klemen Hvala, v sodelovanju z gostujočimi umetniki.

Program nocojšnjega koncerta bo temeljil na delih velikanov ruske glasbe: Serenadi za godala Čajkovskega, skladbi Andante za godala Prokofjeva, Klavirskem koncertu št. 1 za klavir, trobento in godala Šostakoviča in Ruskih fotografijah še živečega skladatelja Rodiona Ščedrina (1932).

V vlogi solistov se bosta predstavila Franc Kosem na trobenti in Lukas Geniušas na klavirju. Kosem, ki je doslej krstno izvedel že prek 30 del slovenskih skladateljev, se je pomembno predstavil na številnih festivalih in koncertnih odrih doma in po svetu in je kot najmlajši dobitnik leta 2012 prejel nagrado Prešernovega sklada.

Pianist Geniušas pa se je rodil v Moskvi leta 1990 in se že od petega leta navdušuje nad klavirjem. Ker je bil rojen v glasbeno družino, je nanj pomembno vplivalo mentorstvo njegove babice Vere Gornostajeve, ugledne učiteljice Moskovskega konservatorija. Velja za izjemnega izvajalca, ki radovedno prebira repertoar tako sodobnih ustvarjalcev kot tudi redko izvajana dela.

V vlogi dirigenta se bo predstavil ruski violinist, dirigent in skladatelj Dimitrij Sitkovecki, častni pokrovitelj koncerta pa je veleposlanik Ruske federacije Doku Zavgajev, piše na spletni strani Ljubljana festivala.