Slovenija 13.8.2018 8:00

V Ljubljano se vrača Poletna Animateka

Ljubljana, 13. avgusta - Ulice in trge Ljubljane bo do srede zasedla Poletna Animateka, ki bo brezplačno ponudila kakovostne animirane filme in ustvarjalne delavnice animacije. Današnji večer bo zaznamoval izbor najboljših sodobnih slovenskih animiranih filmov, torek animiranih filmov za najmlajše z vsega sveta, sredo pa Animateka po Animateki.

Ljubljana. Festival animiranih filmov Animateka. Plakat. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Festival animiranih filmov Animateka.
Plakat.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Filmski program Poletne Animateke se bo danes začel s projekcijo pred mestno hišo, na kateri bodo v programu Od Podlasice do Nočne ptice, namenjene gledalcem, starejšim od 14 let, prikazali najboljše sodobne slovenske animirane filme. Med izbranimi bo prikazana večkrat nagrajena Nočna ptica v režiji Špele Čadež in prav tako zelo opažena Celica Dušana Kastelica. Ta je na filmskem festivalu Cinequest zmagal v kategorijah kratkega animiranega filma in kratkega pripovednega filma in se s tem kvalificiral za nagrado oskar.

Predvajali bodo tudi animirani film Slovo v režiji Leona Vidmarja ter The Artist Roka Predina, ne bodo pa umanjkali tudi priljubljeni Princ Ki-Ki-Do Grege Mastnaka, Koyaa in Divji ležalnik v režiji Kolje Sakside ter epizoda Sprehod z Mačkom Murijem v režiji Jerneja Žmitka.

Torek bo s programom Princ, ježek in komar namenjen sedmim kratkim animiranim filmom z vsega sveta, namenjenim najmlajšim. Tudi v tem programu, ki bo prav tako prikazan na Mestnem trgu, se je kot slovenski predstavnik znašel Princ Ki-Ki-Do z Zimo, sicer pa bodo prikazani še najlepši filmi za otroke iz zadnje edicije Animateke, ki prihajajo iz Litve, Nemčije, Mehike in Češke ter kanadsko-hrvaška koprodukcija v režiji Eve Cvijanović Ježeva hiša.

Zadnji dan poletne izdaje priljubljenega festivala animirana filma pa bo v Letnem kinu Slovenske kinoteke na Muzejski ploščadi Metelkove postregel z Animateko po Animateki. Ta vključuje izbor najboljših kratkih animacij za odraslo občinstvo z zadnje edicije festivala in bo namenjen starejšim od 14 let. Poleg slovenskega predstavnika, Celice, bo tudi ta dan na sporedu Ježeva hiša, med zanimivejšimi pa bo estonsko-hrvaško-kanadska koprodukcija Manivald, ki jo je režirala Chintis Lundgren.

Vse tri dni bodo potekale tudi delavnice, namenjene otrokom in odraslim. V ponedeljek in torek se bo mogoče udeležiti delavnic pikselacije, ki bodo potekale na Prešernovem trgu, Čopovi ulici in Wolfovi ulici, v sredo pa bo mogoče po projekcijah na muzejski ploščadi na Metelkovi risati s svetlobo, piše na spletni strani Animateke.