Slovenija 11.8.2018 8:00

Na TV SLO 1 prihaja večkrat nagrajena serija Deklina zgodba

Ljubljana, 11. avgusta - Na prvi program Televizije Slovenija naslednjo soboto prihaja večkrat nagrajena ameriška serija Deklina zgodba, posneta po knjižni predlogi Margaret Atwood iz leta 1985. Dogajanje je postavljeno v bližnjo prihodnost ZDA, ki se zdaj imenuje Gilead, totalitarna diktatura pa pravice daje le moškim. Zgodbo gledalec spremlja skozi perspektivo Odfrede.

Ljubljana. Roman Margaret Atwood z naslovom Deklina zgodba, prevedla ga je Miriam Drev. Foto: STA Arhiv STA

Ljubljana.
Roman Margaret Atwood z naslovom Deklina zgodba, prevedla ga je Miriam Drev.
Foto: STA
Arhiv STA

Roman Deklina zgodba je najbolj znano delo Margaret Atwood. Zgodba tega utopičnega romana je postavljena v začetek 21. stoletja, ko skrajne organizacije prevzamejo oblast v ZDA. Roman uprizarja totalitarno, v imenu višjih idej do kraja razčlovečeno družbo, v kateri je del žensk namenjen izključno razplodu, naloga drugih pa je, da jih vzgajajo in nadzorujejo. Roman so prevedli v več kot 40 jezikov, po njem so leta 1989 posneli film, uprizorili so opero in balet. Deklina zgodba je zaživela tudi kot roman v stripu, lani pa še kot televizijska nadaljevanka.

V njej nastopa poveljnik Fred (Joseph Fiennes), ki mu kot ena redkih še plodnih žensk služi Odfreda (Elisabeth Moss), dekla v njegovem gospodinjstvu. Odfreda, nekoč June, pripada skupini žensk, prisiljenih v spolno podrejenost v zadnjem obupanem poskusu režima, da bi vnovič poselili svet. Prilagajati se mora zahtevam Poveljnikov, se soočati z njihovimi krutimi ženami in drugimi deklami. Vsakdo je lahko vohun za Gilead in Odfreda ima le en cilj: preživeti in najti svojo hčer Hannah, ki so ji jo nekoč odvzeli; le spomini na preteklost ji vlivajo upanje in pogum, da jo bo še kdaj videla, so v sporočilu za javnost zapisali pri RTV Slovenija.

Scenarij za TV-serijo je napisal Bruce Miller, ob Elisabeth Moss in Josephu Fiennesu pa igrajo še Alexis Bledel, Madeline Brewer, Ann Dowd, O-T Fagbenie, Max Minghella, Yvonne Strahovski in Samira Wiley. Serijo producira ameriški ponudnik videa na zahtevo Hulu. Prejela je že več televizijskih nagrad emmy.