Svet 12.8.2018 5:00

Pred pol stoletja so Led Zeppelin prvič zaigrali skupaj

London, 12. avgusta - Na današnji dan mineva natanko 50 let, odkar so se na prvi skupni vaji zbrali glasbeniki, ki so ustanovili danes legendarno zasedbo Led Zeppelin, piše na strani skupine. V kletni sobi na londonski ulici Gerrard so tedaj takojšnjo kemijo začutili kitarist Jimmy Page, pevec Robert Plant, basist in klaviaturist John Paul Jones ter bobnar John Bonham.

Mehika. Pevec legendarne skupine Led Zeppelin Robert Plant. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Mehika.
Pevec legendarne skupine Led Zeppelin Robert Plant.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Jones se je v intervjuju leta 1990 spominjal, da je bila sobica za vadbeni prostor zelo majhna. Povedal je, da so zgolj strmeli drug v drugega in se spraševali, kaj naj zaigrajo. Nato so se spomnili skladbe Train Kept a Rollin zasedbe Yardbirds, katere član je bil Page, in jo zaigrali. "Soba je preprosto eksplodirala," je povedal Jones.

Plant je v pogovoru iz istega leta povedal, da je ob tem njihovem prvem srečanju začutil, da so skupaj našli nekaj, kar morajo skrbno varovati, da se ne bi izgubilo. Najbolj pa se je spominjal neizmerne moči tega njihovega srečanja. Odtlej so se začeli glasbeniki redno srečevati in ustvarjati skladbe za svoj prvi album, ki je izšel leto kasneje.

Led Zeppelin so se v glasbeno zgodovino zapisali kot ena najbolj vplivnih zasedb, ki je s svojimi raznolikimi glasbenimi vplivi, kot so blues, psihadelija in folk glasba, odločilno prispevala k razvoju hard rocka. Večino glasbe je napisal Page, za tekstovni del pa je poskrbel Plant. Po Bonhamovi smrti leta 1980 je skupina uradno prenehala delovati, a se je kasneje še nekajkrat sestala.

Pri kritikih skupina sprva ni bila dobro sprejeta, zabeležila pa je velik komercialen uspeh. Največji uspeh je dosegla s četrtim albumom brez naslova, ki se ga je prijela oznaka Led Zeppelin IV in je postal eden najbolje prodajanih albumov. Na seznam najboljših plošč vseh časov so ga uvrstili tudi kritiki.

Na albumu so nekatere najbolj znane pesmi Led Zeppelinov, kot so Black Dog, Rock and Roll, Going to California ter Stairway to Heaven. Med njihove uspešnice sodijo še Babe I'm Gonna Leave You, Dazed and Confused, Communication Breakdown, Whole Lotta Love, The Song Remains the Same in Kashmir.