Slovenija 10.8.2018 10:23

V Kamniku se danes začenja 15. festival Kamfest

Kamnik, 10. avgusta - Poletje v Kamniku bo te dni razgibal festival Kamfest. Dogajanje na glavnem odru v Keršmančevem parku bo drevi ob 20. uri uvedel koncert skupine Arche, ki se je ponovno zbrala za Kamfestovih 15 let. Na otroškem odru bo lutkovno-igrana predstava Lee Menard Trobla in ključ, na večernem odru pa bo mogoče prisluhniti moravški grunge skupini The Mint.

Keršmančev park je osrednji prostor dogajanja, kjer se vsak dan odvija sejem unikatnih izdelkov, ki nastaja v sodelovanju Diversity - express yourself in Kulturno-umetniškega društva Kufr, ter knjižnica pod krošnjami. Tam so postavljeni glavni, večerni in otroški oder, ki pa se jim bo letos pridružil še mobilni oder.

Mobilni oder bo festivalsko dogajanje, ki se bo sklenilo 18. avgusta, selil po različnih lokacijah občine Kamnik. V Parku Evropa bodo denimo multižanrsko preigravali Las Gafas, v Tunjicah bo glasbeno-plesni dogodek Jana Tomšiča z naslovom Etno disko. V lapidariju gradu Zaprice bo mogoče prisluhniti eksperimentalnemu etnu skupine Širom, na vrtu frančiškanskega samostana bo monokomedija Gregorja Čušina z naslovom Nepopolne rime: Zverzirane zgodbe Stare zaveze. V Termah Snovik bo Kulturno društvo (KD) Priden možic izvedlo ulično predstavo Počivajte v miru.

Na otroškem odru bo vsak dan ob 18. uri čas za predstavo. Na glavnem odru ob 20. uri bodo obiskovalci lahko poslušali zasedbe Demolition Group, Canzoniere Grecanico Salentino iz Italije, MRFY, Avtomobili, Ifriqiyya Electrique iz Tunizije, New Swing Quartet in Koala Voice ter prisluhnili Zali Zmolnikar in Big Bandu Krško. Na večernem odru, kjer bodo koncerti potekali ob 21.30, pa bodo nastopili še J. D. Walter Group, Spock Studios, Olfamož z Olfamoštvom, Baldur, Futurski, ŠKM Banda in Lusterdam.

Festival bo zavzel tudi prizorišče Katzenberg, kjer se bo odvil mednarodni impro festival in bo v sklopu gledališkega programa med drugim na ogled predstava Ich kann nicht anders kolektiva Beton Ltd. V Mekinjskem samostanu pa bodo projekcije filmov. Med drugim bodo prikazali komično dramo Lady Bird, črno komedijo Stalinova smrt, slovensko dramo Prebujanja, romantično komedijo Ljubezen na prvo bolezen in mladinski film Košarkar naj bo!

Kamfest vsako leto veliko pozornosti nameni grafični podobi, pri kateri sodelujejo z lokalnimi ustvarjalci. Letos je zanjo poskrbela Katarina Goltez, ki si je zamislila ženske v narodnih nošah, ki plešejo kankan. Narodna noša je namreč del Kamnika, prav tako pa tudi festival, ki širi meje poznanega.

Kamfest bo v devetih dneh na skupno 15 prizoriščih ponudil okoli 80 dogodkov. Pripravlja ga organizacijska ekipa KD Priden možic Kamfest skupaj z Mladinskim centrom Kotlovnica, Mestnim kinom Domžale, Medobčinskim muzejem Kamnik, Knjižnico Franceta Balantiča Kamnik in zavodom Mekinjski samostan.