Svet 11.8.2018 5:00

Locarno v pričakovanju dobitnika zlatega leoparda

Locarno, 11. avgusta - V Locarnu bodo danes podelili nagrade 71. mednarodnega filmskega festivala, ki bolj kot na zvezdnike stavi na film. V glavnem tekmovalnem programu festivala, ki se postavlja ob bok Cannesu, Berlinu in Benetkam, se za glavno nagrado, zlatega leoparda, poteguje 15 filmov. V njih so v ospredju junakinje.

Za zlatega leoparda se med drugim potegujejo drama Dian ameriške režiserke Kent Jones, drama o najstniški nosečnosti Alice T romunskega režiserja Raduja Munteana ter turški film Sibel, ki ga podpisujeta Cagla Zencirci in Guillaume Giovanetti, v katerem je v ospredju mlada, uporniška nema ženska, ter najnovejši film iranskega režiserja Abbasa Fahdela, naslovljen Yara, ki prevprašuje položaj žensk v arabskem svetu.

Filmski festival v Locarnu med sorodnimi prireditvami po svetu slovi po tem, da odkriva smernice v sedmi umetnosti. Njegova posebnost so projekcije na glavnem mestnem trgu, ki pred več kot 8000 gledalci razgrnejo večinoma svetovne, mednarodne ali evropske premiere.

Festival želi tudi spodbujati mlade, neodvisne filmske ustvarjalce. Zaradi nekomercialne naravnanosti filmov velja za nekakšen evropski Sundance neodvisnega filma. Čeprav festival stavi bolj na film kot glamur, se ga udeležujejo tudi znana filmska imena. Tako v Locarnu vseeno ni manjkalo zvezdnikov, kot sta Ethan Hawke in Meg Ryan.

Ameriški igralki, ki je zaigrala v filmih, kot so Ko je Harry srečal Sally, Romanca v Seattlu in Čaka te pošta, so letos namenili nagrado za prispevek k filmski zgodovini, poimenovano leopard club award. Častnega leoparda, nagrado festivala za življenjske dosežke, pa so medtem namenili francoskemu režiserju Brunu Dumontu.

V sekciji teden kritike so premierno predvajali hrvaško-slovenski celovečerni dokumentarec Nori dnevi v režiji Damiana Nenadića.

Lani je zlatega leoparda za najboljši film dobil kitajski dokumentarec Gospa Fang v režiji Binga Wanga.