Svet 11.8.2018 5:30

Renata Salecl posebna gostja knjižnega sejma v Buenos Airesu

Buenos Aires, 11. avgusta - Na velikem knjižnem sejmu Feria de Editores (Sejem založnikov) v Buenos Airesu bo danes kot posebna gostja nastopila filozofinja, sociologinja in raziskovalka Renata Salecl. Predstavila bo španski prevod svoje knjige O tesnobi, ki jo je pod naslovom Angustia izdala buenosaireška založba Godot.

Ljubljana, Moderna galerija. Filozofinja in sociologinja Renata Salecl. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana, Moderna galerija.
Filozofinja in sociologinja Renata Salecl.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Feria de Editores poteka od petka do nedelje in velja za enega najbolj obiskanih knjižnih sejmov v Južni Ameriki. Na 250 stojnicah se predstavljajo znane založniške hiše iz Latinske Amerike in Španije, piše na spletni strani sejma, ki ga je pred sedmimi leti ustanovila prav založba Godot.

Delo Renate Salecl O tesnobi, ki je v slovenščini izšlo leta 2007 pri založbi Sophia, je nastalo v obdobju po terorističnem napadu v ZDA, 11. septembra 2001, ko so mediji povsod po svetu začeli govoriti, da živimo v novem obdobju tesnobe.

V začetku novega tisočletja so se ljudje poleg s teroristično nevarnostjo soočili tudi s pojavom raznih novih virusov, nevarnostjo ekoloških katastrof in ekonomskih kriz. Hkrati pa so ukvarjali z vedno novimi zagatami v zasebnem življenju - od problematičnosti oblikovati ljubezenska razmerja, novih oblik starševstva ter veliko negotovostjo na delovnem mestu.

"Preko analize vseh teh zagat knjiga Renate Salecl pokaže, kako se dojemanje tesnobe v družbi spreminja in kako je k porastu tesnobe danes največ prispeval spremenjen odnos, ki ga ima posameznik do samega sebe in do svojega mesta v družbi," so o delu zapisali pri Sophii.

Pri založbi Godot naj bi v prihodnjih letih izšlo še nekaj knjig Renate Salecl, med njimi tudi njena uspešnica Izbira (Choice), ki je doslej prevedena že v več kot 15 jezikov, piše v sporočilu za javnost.

Poleg Renate Salecl sta osrednja gosta sejma še mladi mehiški pisatelj Eduardo Rabasa, soustanovitelj mehiške založbe Sexto Piso, in Portoričan Eduardo Lalo, ki sicer živi, ustvarja in predava v ZDA.