Svet 13.8.2018 6:00

V Pekingu začetek Svetovnega kongresa filozofije s slovensko udeležbo

Peking, 13. avgusta - V Pekingu se danes začenja 24. Svetovni kongres filozofije, ki bo potekal do 20. avgusta. Med udeleženci bodo tudi Primož Repar, direktor Srednjeevropskega raziskovalnega inštituta Soerena Kierkegaarda v Ljubljani, ter profesorici Jana S. Rošker in Tea Sernelj, obe z oddelka za azijske študije ljubljanske filozofske fakultete.

Ljubljana. Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Svetovni kongres filozofije vsako peto leto organizira Mednarodna zveza filozofskih društev (FISP) v sodelovanju z eno od njenih članic. Udeležuje se ga več kot 6000 filozofov z vsega sveta.

Letošnji kongres poziva k razpravam o naravi, vlogah in odgovornostih filozofije in filozofov, da bi okrepili skupno zavest o "učenju biti človek". Kongres se bo posvečal problemom, konfliktom, neenakostim in krivicam, povezanih z razvojem planetarne civilizacije, ki je hkrati tehno-znanstvena in multikulturna, so zapisali pri Srednjeevropskem raziskovalnem inštitutu Soerena Kierkegaarda v Ljubljani, s katerega so novico o slovenskem gostovanju na priznanem kongresu sporočili konec junija.

Program t.i. Kierkegaardove sekcije v Pekingu je po Reparjevih besedah oblikovala Univerza iz Toronta, v sklopu tega programa pa bo enega od sklopov vodil prav ljubljanski inštitut. Repar bo imel predavanje ter bo vodil omizje o Kierkegaardu in njegovem delu Dejanja ljubezni. Kongresa se bo udeležilo tudi več drugih sodelavcev ljubljanskega inštituta iz tujine.

Repar je junija napovedal, da za nastop v Pekingu pripravlja predavanje o možnostih politike ljubezni, pri čemer bo skušal osvetliti dejanja ljubezni v luči nove ekonomije odnosov. Kot je razvidno s spletne strani kongresa, bo Jana S. Rošker skupaj z drugimi sodelujočimi spregovorila na temo sodobne kitajske filozofije, Tea Sernelj pa na temo estetike in filozofije umetnosti.