Svet 13.8.2018 10:34

Izgubljeni grob Williama Blakea dobil nagrobnik

London, 13. avgusta - Ljubitelja angleškega pesnika in slikarja Williama Blakea sta se prelevila v detektiva in na londonskem pokopališču Bunhill Fields po letih raziskovanja našla umetnikov izgubljeni grob. V nedeljo, ob 191. obletnici pesnikove smrti, so slovesno odkrili njegov nov nagrobnik.

Vse se je začelo leta 2004, ko sta Carol in Luis Garrido, velika oboževalca Williama Blakea, želela obiskati pesnikov grob v Londonu. Ko sta prispela na pokopališče Bunhill Fields v središču britanske prestolnice, sta našla ploščo, na kateri je pisalo, da William Blake in njegova soproga Catherine Sophia počivata v bližini.

Odločena sta bila, da najdeta izgubljeni grob leta 1827 umrlega slikarja in pesnika ter ga po dveh letih raziskovanja tudi našla. V nedeljo popoldne so na slovesnosti odkrili nagrobnik na izgubljenem mestu pokopa, za izdelavo katerega je društvo, posvečeno pesniku, Blake Society zbralo 30.000 funtov.

Slovesnosti so se po navedbah britanskega The Guardiana udeležili številni njegovi oboževalci, med njimi predsednik Blake Society Philip Pullman, glasbenik Jah Wobble in komedijant Will Franken.

Blake se je rodil leta 1757 v Londonu. Bil je vajenec pri bakrorezcu, pozneje se je učil risanja, humanistično izobrazbo pa si je pridobil kot samouk. Leta 1783 je izdal prvo zbirko Pesniške skice (Poetical Sketches). Pozneje je knjige tiskal sam s postopkom, imenovanim okrasni tisk.

Njegova filozofija je jasno razvidna v pesniških zbirkah Songs of Innocence (Spevi nedolžnosti, 1789) in Songs of Experience (Spevi izkušenj, 1894) ter v satiri The Marriage of Heaven and Hell (Poroka nebes in pekla, 1790-93): človek se po nedolžnosti in integriteti otroštva sreča z razdvojenostjo in represivnim bogom abstraktne morale. Če preseže umetno delitev na nasprotujoča si telo in dušo, lahko šele zares zaživi.

Ena njegovih najbolj znanih pesmi je And did those feet in ancient time, bolje poznana kot Jeruzalem, angleška neuradna državna himna. Ilustriral je tudi Izgubljeni raj (Paradise Lost) Johna Miltona (1608-1674) in pesnitev Grob (The Grave) škotskega pesnika Roberta Blaira (1699-1746). Vplival je na prerafaelite in ekspresioniste.

Blakeovo ustvarjanje zaznamujeta samosvoja likovni jezik in simbolika. Njegove vizije fantastičnih živalskih in človeških bitij so našle mesto v njegovih pesniških zbirkah.