Od blizu 16.8.2018 16:33

Aretha Franklin, kraljica soula

Detroit, 16. avgusta - V starosti 76 let je za posledicami raka na trebušni slinavki umrla legendarna ameriška pevka Aretha Franklin, znana kot kraljica soul glasbe, ki je lani zaradi zdravja napovedala skorajšnjo upokojitev. Glasbenica je v svoji karieri osvojila 18 nagrad grammy, pela pa je tudi na treh predsedniških inavguracijah.

ZDA, Washington. Ameriška pevka Aretha Franklin na inavguraciji predsednika Baracka Obame v Washingtonu leta 2009. Aretha Franklin je na svojem domu v Detroitu umrla za posledicami raka na trebušni slinavki. Foto: Wikipedia/javna domena

ZDA, Washington.
Ameriška pevka Aretha Franklin na inavguraciji predsednika Baracka Obame v Washingtonu leta 2009.
Aretha Franklin je na svojem domu v Detroitu umrla za posledicami raka na trebušni slinavki.
Foto: Wikipedia/javna domena

Rodila se je 25. marca 1942 v Memphisu, otroštvo pa je preživela v Detroitu. Starša sta se ločila in Aretha Franklin je med šolskim letom živela z očetom, baptističnim pridigarjem Clarencom La Vaughnom, počitnice pa je preživela z mamo Barbaro Franklin. Tako oče kot mati sta bila pevca gospelov in hči je podedovala nadarjenost za glasbo.

V mladosti je igrala tudi klavir v očetovi cerkvi New Bethel. Igranja se je naučila sama, brez poznavanja not. Veliko kasneje leta 1998 pa je študirala klavir na znani glasbeni šoli Juilliard v New Yorku. Mama ji je umrla že leta 1952, oče pa leta 1984 potem, ko je bil pet let v komi, ker so ga hudo ranili vlomilci.

Poročena je bila dvakrat in sicer od leta 1961 do 1969 s Tedom Whitom in od leta 1978 do leta 1984 z Glynom Turmanom. Obe poroki sta se končali z ločitvijo, dobila pa je štiri sinove.

Njene najbolj znane pesmi so Respect, I Say a Little Prayer, (You Make Me Feel Like a) Natural Woman, Chain of Fools in Think.

Aretha Franklin je svoj zadnji album A Brand New Me izdala lani. Novembra tega leta je tudi zadnjič nastopila, in sicer v New Yorku na 25. obletnici fundacije, ki se bori proti aidsu, Eltona Johna. Zadnji javni nastop je sicer imela v Filadelfiji avgusta lani.

Sicer pa je leta 1968 pela na pogrebu ubitega borca za državljanske pravice Martina Luthra Kinga mlajšega (Precious Lord, Take My Hand), leta 1977 je na inavguracijski gala prireditvi Jimmyja Carterja zapela God Bless America, na inavguraciji Billa Clintona leta 1993 je zapela I Dreamed a Dream, na inavguraciji Baracka Obame leta 2009 pa My Country 'Tis of Thee. Leta 2006 je na finalu ameriškega nogometa super bowl pela himno Star-Spangled Banner.

Poleg 18 grammyjev je osvojila tudi številne druge nagrade. George Bush mlajši ji je podelil predsedniško medaljo svobode, najvišje ameriško civilno odlikovanje, dobila je svojo zvezdo na pločniku slavnih Hollywooda, bila pa je tudi prva ženska, sprejeta v hišo slavnih Rock and Rolla.

Pevka je napisala avtobiografijo z naslovom Aretha: From These Roots, ustanovila je svojo lastno glasbeno založniško hišo Aretha's Records, preizkusila se je tudi v filmu. V glasbenem filmu The Blues Brothers je igrala Mrs Murphy.

Za njeno bogato glasbeno kariero sta jo glasbeni kolidž Berklee in univerza Yale nagradila s častnim doktoratom.

O njeni bolezni se je ugibalo že pred leti, vendar je glasbenica to zavrnila kot govorice. Leta 2010 naj bi ji odkrili raka na trebušni slinavki. Težave so postale hujše lani, ko je morala odpovedati nekaj koncertov in nastopov. Lani je tudi povedala, da se bo novembra 2017 upokojila in da bo morda imela le še kakšen nastop.

V ponedeljek je na spletni strani Showbiz 411 družinski prijatelj in novinar Roger Friedman zapisal, da je kraljica soula zelo bolna in obkrožena z družino, a ni podal podrobnosti. Na družbenem omrežju Twitter se je oglasil tudi novinar NBC Harry Hairston: "Govoril sem s tesnim prijateljem Arethe Franklin in njeno družino. Pevka ni dobro."