Svet 16.8.2018 6:00

(Pre)drzna pop kraljica in večna upornica Madonna praznuje 60. rojstni dan

Los Angeles, 16. avgusta - Ameriška zvezdnica Madonna, ki rada šokira svet z ekstravagantnimi in izzivalnimi nastopi, provokativnimi izjavami, potezami in modnimi kombinacijami, je danes stara 60 let. V dolgoletni glasbeni karieri je izdala 13 studijskih albumov, do konca tega leta pa bo po njenih napovedih nared novi, ki ga je deloma navdihnil novi dom Lizbona.

ZDA, Los Angeles. Ameriška pop pevka Madonna Ciccone. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

ZDA, Los Angeles.
Ameriška pop pevka Madonna Ciccone.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Bolgarija. Ameriška pevka Madonna. Foto: Xinhua/STA Arhiv STA/Xinhua

Bolgarija.
Ameriška pevka Madonna.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv STA/Xinhua

Madonna se je kot Madonna Louise Veronica Ciccone rodila priseljencema v ZDA italijanskega in kanadskega rodu. Z 20 leti je pevka odšla v New York, sledilo pa je obdobje, ko je plesala in pela v disco klubih po ZDA in Evropi.

Leta 1982 je podpisala prvo snemalno pogodbo in leta 1983 izdala prvenec Madonna. Predor na svetovno sceno ji je uspel z drugim albumom Like A Virgin iz leta 1984. Poleg 13 studijskih albumov, zadnjega Regel Heart je izdala leta 2015, je zvezdnica nastopila tudi v vrsti filmov. Za naslovno vlogo v muzikalu Evita je prejela tudi zlati globus.

Za svoje delo je Madonna, ki je v svoji karieri zamenjala vrsto podob in glasbenih izrazov, prejela številne nagrade, med njimi grammyja za albuma Ray of Light (1998) in Confessions on a Dance Floor (2005), njene pesmi, kot so Like a Virgin, Into the Groove, Papa Don't Preach, Like a Prayer, Vogue in Frozen, pa so pogosto zasedale prva mesta različnih glasbenih lestvic.

Madonna je znana tudi po svoji provokativnosti in šokiranju javnosti. Na prvi podelitvi video glasbenih nagrad MTV leta 1984 je stopila iz torte in v poročni obleki s pasom, na katerem je pisalo "boy toy", nastopila s pesmijo Like A Virgin, se zvijala po tleh in pri tem kazala spodnje perilo.

Leta 1989 je razburila z oglasom za Pepsi, ki je bil premierno predvajan med priljubljeno humoristično serijo The Cosby Show, v njem pa je predstavila tudi pesem Like A Prayer. Naslednji dan je na MTV-ju predstavila še uradni videospot za skladbo, a ker je bila v njem nespoštljiva do katoliške ikonografije, so Vatikan in verniki dosegli, da je bil oglas za Pepsi umaknjen.

Leto zatem je Madonna očitno postala preveč kontroverzna tudi za MTV, saj so prepovedali predvajanje njenega videospota za pesem Justify My Love, piše francoska tiskovna agencija AFP. V njem ne skopari s prizori golote in spolnosti, v njem se tudi prvič javno poljubi z žensko. Igralci iz filma so kasneje povedali, da so bile meje med igro in realnostjo, umetnostjo in pornografijo, zamegljene.

Leta 1990 se je podala tudi na turnejo Blond Ambition, v sklopu katere je pevka ob izvedbi pesmi Like A Prayer celo masturbirala na odru. Veliko pozornosti je pritegnil tudi njen koničast modrc, ki ga je oblikoval Jean Paul Gaultier.

Leta 1992 je izdala razvpito knjižno uspešnico Sex s svojimi golimi fotografijami. Med najbolj škandaloznimi trenutki pa se omenja tudi nastop na podelitvi video glasbenih nagrad MTV leta 2003, ko si je kraljica popa izmenjala poljuba z Britney Spears in Christino Aguilera.

Naslov singla z njenega zadnjega albuma morda najbolje opiše Madonnino (pre)drznost: Bitch, I'm Madonna.