Slovenija 17.8.2018 7:00

Za začetek 15. Jazz kampa Kranj Alenka Godec in Big band Bled

Kranj, 17. avgusta - S koncertom Big banda Bled in Alenke Godec se bo drevi ob 20.30 na Pungertu v Kranju začel tradicionalni, 15. Jazz kamp Kranj. Udeleženci kampa bodo do 26. avgusta v Kranju izpopolnjevali svoje znanje v jazzovski in popularni glasbi pri domačih in tujih mentorjih, obiskovalcem festivala pa bo na voljo bogat glasbeni program.

Ljubljana, Križanke. Pevka Alenka Godec. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana, Križanke.
Pevka Alenka Godec.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Tradicionalno prireditev, ki jo sestavljajo delavnice in festival, organizira kranjska družba Gramus bratov Primoža in Gregorja Grašiča. Delavnic se vsako leto udeleži več deset glasbenikov iz Slovenije in tujine, večinoma iz sosednjih držav.

Kranjski jazz kamp je namenjen vsem profesionalnim in amaterskim jazz, pop in klasičnim glasbenikom, ki se želijo v poletnih dneh izpopolniti na področju jazz in pop glasbe, in sicer klavirja, kitare, tolkal, bas kitare, kontrabasa, trobente, saksofona, trombona, teorije, harmonije, branja not, sodelovanja v malih skupinah in v orkestru ter nastopanja. Udeleženci bodo sodelovali z znanimi vrhunskimi jazz in pop glasbeniki iz Slovenije in tujine.

Mentorska ekipa že nekaj let ostaja nespremenjena. Sestavljajo jo pianista David Gazarov iz Nemčije in Madžar Emil Spanyi, francoski bobnar Christophe Bras, saksofonist in flavtist Adam Klemm, avstrijska jazzovska pevka Ines Reiger, Matjaž Mikuletič na trombonu, kitarist Primož Grašič, trobentač Dominik Krajnčan, kontrabasist Aleš Avbelj ter pevec in klaviaturist Georgie Fame.

Glasbeniki se na jazz kampu izpopolnjujejo in pridobivajo nove ideje tudi tako, da medsebojno sodelujejo v manjših in večjih zasedbah, se preizkušajo v raznovrstnih stilih, na odru preživijo dolgo časa ter razvijajo stik z občinstvom. Slušatelji se bodo predstavili ob zaključku kampa prihodnjo soboto, in sicer bodo dopoldan z Jazz kamp Kranj festom poživili dogajanje v Kranju, zvečer pa bodo nastopili še na zaključnem koncertu. Mentorji glasbenih delavnic pa bodo nastopili na koncertih že to soboto in sredo.

V festivalskem delu jazz kampa se bodo predstavile še druge zasedbe. V nedeljo bo nastopil slovenski Ober Dixie band, v ponedeljek bo v Kranju gostovala poletna šola jazza iz Grožnjana, v torek se bo predstavila slovensko-hrvaška zasedba Branimir Gazdik kvartet, v četrtek se bo Igor Lumpert kvartet poklonil Billie Holiday, v petek pa na oder kranjskega jazz kampa znova prihaja mednarodna zasedba Eddie Luis & Die Gnadenlosen - XL, ki jo sestavlja 11 virtuozov iz devetih držav.

Za uvod bo drevi poskrbela Alenka Godec, priznana pop in jazz izvajalka, ki ima v repertoarju poleg svojih pesmi še vrsto slovenskih in tujih zimzelenih melodij, filmske glasbe, jazzovskih ritmov ter svetovno znanih pop skladb. Nastopila bo z mlado zasedbo Big band Bled, ki deluje šele dve leti in združuje glasbene zanesenjake, večinoma z Bleda in okolice. Gre za klasičen veliki orkester, katerega umetniški vodja je Gregor Grašič, orkestru pa bo tokrat dirigiral njegov brat Primož Grašič.