Slovenija 17.8.2018 13:45

Najboljša poezija in vino v najstarejšem slovenskem mestu

Ljubljana, 17. avgusta - Različna prizorišča srednjeveškega Ptuja bo med 22. in 25. avgustom zasedel festival Dnevi poezije in vina. S prevajalsko štiridnevno delavnico s tremi španskimi pesniškimi gosti se 22. izdaja festivala sicer začne že v soboto, v torek bodo tradicionalni Večeri pred Dnevi, v sredo pa se bo dogajanje preselilo na Ptuj, kjer bo zvečer uradno odprtje.

Ljubljana, knjigarna Beletrina. Novinarska konferenca s predstavitvijo 22. festivala Dnevi poezije in vina. Vodja festivala Aleš Šteger in glavna producentka festivala Sabina Tavčar. Foto: Sabina Lavrič/STA

Ljubljana, knjigarna Beletrina.
Novinarska konferenca s predstavitvijo 22. festivala Dnevi poezije in vina.
Vodja festivala Aleš Šteger in glavna producentka festivala Sabina Tavčar.
Foto: Sabina Lavrič/STA

Kot je na današnji novinarski konferenci povedala glavna producentka festivala Sabina Tavčar, se bo na festivalu zvrstilo več kot 55 brezplačnih dogodkov, sodelovalo pa bo 22 pesnikov in pesnic iz 16 držav. Te sta izbrala vodja festivala Aleš Šteger ter britanski pesnik in urednik Rod Mengham, ki bo na festivalu tudi sam v vlogi pesnika.

Častna gosta festivala sta izraelska pesnica Agi Mishol ter nemški pesnik, urednik in predsednik Bavarske akademije lepih umetnosti Michael Krüger. Agi Mishol je po Štegrovih besedah izjemna, politično angažirana pesnica, ena vodilnih izraelskih avtoric, Krüger, ki v slovenskem prostoru ni neznan, pa je dolgoletni urednik založbe Carl Hanser. "To sta tudi osebi, ki sta se desetletja pojavljali na žariščih intelektualnega in političnega dogajanja."

Oba častna gosta se bosta v torek predstavila v Narodni galeriji v sklopu tradicionalnih Večerov pred Dnevi, pridružila pa se jima bo tudi švedska pesnica iranskih korenin Athena Farrokhzad, ki je napisala Odprto pismo Evropi in ga bo na odprtju festivala dan kasneje tudi prebrala.

Odprto pismo Evropi so na festivalu lani v sodelovanju z berlinsko Allianz Kulturstiftung pripravili prvič in ker je naletelo na dober odziv, bodo s projektom, s katerim naslavljajo institucije, politike, medije in Evropejce o najbolj perečih družbenih temah, nadaljevali tudi letos. Pismo bodo tudi tokrat prevedli v številne jezike in ga objavili v različnih medijih.

V fokusu bo letos sodobna španska poezija. Zastopali jo bodo Carlos Aganzo, Mercedes Cebrian in Erika Martinez. V dneh pred festivalom bodo prevajali svojo poezijo, prevedeno poezijo pa bo moč slišati tekom festivala na glavnem festivalskem odru med večernimi branji.

Posebna pozornost bo posvečena poeziji slovenskega pesnika Jureta Detele (1951-1992), katerega zbrana dela so nedavno izšla v knjižni zbirki Beletrina, o njej pa bo v sredo v ptujski Knjižnici Ivana Potrča spregovoril Miklavž Komelj. Ta je rekonstruiral številne fragmente pesmi, da je Detelov opus, za katerega so mnogi menili, da je skromen, presegel 1400 strani. Po tej izdaji "bomo morali Detelo brati znova in zagotovo ga bo še bolj utrdila v osrčje slovenskega pesniškega kanona", je dejal Šteger.

Ob večernih pesniških branjih in vinskih degustacijah, kjer ne bo manjkalo niti španskih vin, se bodo odvila še zasebna branja, otroški program, muzejske delavnice za odrasle, klavirsko-pesniški dogodki, na katerem bo nastopil tudi Krüger, koncert sodobne umetnostne glasbe, promenada poezije, ki bo ptujske ulice zasedla zadnje festivalsko dopoldne, ter koncerti uveljavljenih glasbenikov. Na odprtju bo nastopila Mia Žnidarič s triom, četrtkov večer bo popestrila avstrijska skupina Month of Sundays, petkovega Tori Tango, za zaključek festivala pa se obeta nastop Vlada Kreslina in Malih bogov.

Kreslin bo poleg Iva Svetine eden od slovenskih pesniških gostov. Med njimi pa bodo tudi štirje pesniki iz evropske pesniške platforme Versopolis, ki jo je ob podpori programa EU Ustvarjalna Evropa ustanovila založba Beletrina. To so Marija Andrijašević iz Hrvaške, Pernilla Berglund iz Švedske, Valentina Colonna iz Italije in Johanna Venho iz Finske.

Festival, ki ga letno obišče od šest do devet tisoč obiskovalcev, se bo razkropil še po drugih slovenskih mestih in v zamejstvo - na Janški vrh, v Krško, Ljubljano, Lendavo, Ljutomer, Majšperk, Maribor, Mošnje, Ormož, Petanjce, Potrno, Ptujsko Goro, Selce, Varaždin, Zgornjo Kungoto in Žalec.