Svet 20.8.2018 6:00

Veliki rock vokalist Robert Plant praznuje 70 let

London, 20. avgusta - Rocker Robert Plant na današnji dan praznuje 70. rojstni dan. Glasbenik je še vedno prepoznaven kot pevec zasedbe Led Zeppelin, s katero je zaslovel in še danes velja za enega najbolj prepoznavnih vokalistov rock glasbe. Po razpadu Led Zeppelin se je podal na samostojno pot, pri nekaterih projektih pa je sodeloval s kolegom Jimmyjem Pageom.

Rusija, St. Petersburg. Pevec Robert Plant. Foto: Itar-Tass/STA Arhiv STA/Itar-Tass

Rusija, St. Petersburg.
Pevec Robert Plant.
Foto: Itar-Tass/STA
Arhiv STA/Itar-Tass

Rusija, St. Petersburg. Pevec Robert Plant. Foto: Itar-Tass/STA Arhiv STA/Itar-Tass

Rusija, St. Petersburg.
Pevec Robert Plant.
Foto: Itar-Tass/STA
Arhiv STA/Itar-Tass

Led Zeppelin so nastali leta 1968 v Londonu in se v glasbeno zgodovino zapisali kot ena najbolj vplivnih zasedb, ki je s svojimi raznolikimi glasbenimi vplivi, kot so blues, psihedelija in folk glasba, odločilno prispevala k razvoju hard rocka. Poleg Planta in Pagea sta jo sestavljala še basist in klaviaturist John Paul Jones ter bobnar John Bonham.

Večino glasbe je napisal Page, za besedilni del pa je poskrbel Plant. Pri kritikih skupina sprva ni bila dobro sprejeta, je pa kljub temu zabeležila komercialen uspeh s svojimi albumi. Največji uspeh je dosegla s četrtim albumom brez naslova, ki se ga je prijela oznaka Led Zeppelin IV in je postal eden najbolje prodajanih albumov.

Na njem so nekatere najbolj znane pesmi Led Zeppelinov, kot so Black Dog, Rock and Roll, Going to California ter Stairway to Heaven. Med njihove uspešnice sodijo še Babe I'm Gonna Leave You, Dazed and Confused, Communication Breakdown, Whole Lotta Love, The Song Remains the Same in Kashmir.

Po Bonhamovi smrti leta 1980 je skupina uradno prenehala delovati, a se je kasneje še nekajkrat sestala. Odmeven je bil njihov koncert v londonski Areni 02 leta 2007, po njem pa je prav Plant vztrajno zanikal možnosti o ponovni združitvi Zeppelinov.

Plant se je nato podal na solistično pot in leta 1982 izdal svoj prvi samostojni album Pictures at Eleven, ki mu je leto kasneje sledil še The Principle of Moments. Med letoma 1984 in 1988 se je ponovno povezal s kolegom iz Led Zeppelinov Pageom. V začetku sta glasbenika k sodelovanju povabila še kitarista Jeffa Becka in ustvarila zasedbo The Honeydrippers, ki se je proslavila zgolj z enim albumom - Volume One (1984).

Nato sta Plant in Page istega leta izdala še album No Quarter (Unledded), čemur je sledila uspešna turneja, leta 1998 pa še album Walking into Clarksdale, ki pa ni doživel komercialnega uspeha, zato se je Plant odločil, da se ponovno posveti zgolj samostojni poti, ki jo je do danes zaznamoval s skupno 11 studijskimi izdelki. Zadnjega, naslovljenega Carry Fire, je izdal lani.

Vmes je Plant izdal tudi z grammyjem nagrajeni album duetov Raising Sand z glasbenico Alison Krauss ter ustanovil projekt Band of Joy, s katerim je izdal istoimenski album. Od leta 2012 do danes aktivno sodeluje s skupino Sensational Space Shifters, s katero je leta 2007 tudi nastopil v Kopru.

Za najboljši vokal rock glasbe so Planta leta 2011 označili bralci revije Rolling Stone, slovi pa po tem, da obiskovalce koncertov popelje "v stanje popolnega rockovskega delirija".