Slovenija 20.8.2018 7:00

V Ljubljani četrta izdaja mednarodnega festivala kratkega filma

Ljubljana, 20. avgusta - S projekcijo prvega sklopa slovenskih kratkih filmov v tekmovalnem programu FeKK SLO se bo drevi v Kinodvoru začel 4. mednarodni festival kratkega filma (FeKK). Osrednji del festivala sestavlja še tekmovalni program kratkometražcev iz nekdanjih jugoslovanskih držav (FeKK YU), v sekciji Hommage pa se bodo poklonili Tsaiju Ming-liangu.

Ljubljana. Kinodvor. Foto: Domen Grögl/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kinodvor.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

FeKK bo prestolnico do sobote preplavil s kratkometražci domačih in tujih avtorjev. Projekcije, predavanja in obfestivalski zabavni programi bodo potekali na več prizoriščih po Ljubljani, festival pa bo gostil številne mednarodne filmske ustvarjalce in druge predstavnike filmske stroke, so sporočili organizatorji.

Osrednji festivalski sekciji predstavljata slovenski tekmovalni program in mednarodni tekmovalni program. Za naziv slovenskega zmagovalca festivala se bo potegovalo 25 izbranih filmov. Prijavilo se jih je 90. Med filmi v tekmovalnem programu so tako kratki filmi že uveljavljenih avtorjev, ki so bili predstavljeni na festivalih v tujini, denimo animirani film Dušana Kastelica Celica, kot tudi študentski filmi in dela neodvisnih avtorjev, denimo Davorina Marca.

V mednarodni program se je izmed 170 prijavljenih uvrstilo 25 kratkometražnih produkcij iz držav nekdanje Jugoslavije. Med filmi bosta izbirali mednarodna žirija, ki jo sestavljajo strokovnjakinje s področja filma Nika Autor, Delphine Jeanneret in Carmen Gray, ter kritiška žirija v sestavi Žiga Brdnik, Veronika Zakonjšek in Peter Žargi. Nagrajence bodo naznanili v petek na Muzejski ploščadi Metelkova, projekcije zmagovalnih filmov pa bodo na sporedu v soboto zvečer v Slovenski kinoteki.

Avtorji in filmske ekipe bodo svoje filme predstavili tudi osebno, na pogovorih z avtorji in na strokovnih ter neformalnih dogodkih festivala. Gosta festivala bosta filmska strokovnjaka Vladan Petković in Michael Pattison.

FeKK bo tretje leto zapored v Ljubljano pripeljal tudi program EFA - Short Matters!, izbor najboljših evropskih filmov, ki so leta 2017 tekmovali za evropske filmske nagrade Evropske filmske akademije (EFA). Trije programski sklopi vključujejo igrane, eksperimentalne, animirane in dokumentarne filme.

V sekciji Hommage, posvečeni kratkim filmom velikih mojstrov svetovnega filma, se festival poklanja poetiki tajvanskega cineasta Tsai Ming-lianga, festival v gosteh pa bo švicarski Internationale Kurzfilmtage Winterthur, ki velja za enega najpomembnejših festivalov kratkega filma v Evropi.

Sekcija, namenjena predstavitvi izrazito izstopajočih mladih avtorjev, bo letos v znamenju filmskega obzornika Nike Autor in Obzorniške fronte. Ob 50. obletnici maja 1968 pa bo na ogled program filmov o družbenih gibanjih pri nas.

Festivalski program, v katerem bo skupaj prikazanih več kot 140 kratkih filmov, zaokrožajo programi Internetna arheologija, matineja kratkih filmov za najmlajše in program Vzhodno od raja. Ena od letošnjih osrednjih novosti bo VR-kino s kuriranim izborom 360-stopinjskih filmov, o produkciji virtualnih svetov pa bo beseda tekla tudi na eni od festivalskih okroglih miz.