Svet 19.8.2018 6:00

Umetnine prerafaelitov iz Londona v Canberro

Canberra, 19. avgusta - Londonski muzej Tate je Narodni galeriji Avstralije posodil 50 umetnin prerafaelitov, ki jih bodo v Canberri predstavili na razstavi Ljubezen + Poželenje: Prerafaelitske umetnine iz muzeja Tate. Postavitev je direktor Narodne galerije Avstralije Nick Mitzevich označil za eno najboljših razstav umetnin 19. stoletja v Avstraliji doslej.

Kot je razvidno s spletne strani Narodnega muzeja Avstralije, bo razstava na ogled med 14. decembrom in 28. aprilom 2019.

Protagonisti postavitve so prerafaeliti, skupina angleških slikarjev, pesnikov in kritikov, ki so jo leta 1848 ustanovili William Holman Hunt, John Everett Millais in Dante Gabriel Rossetti. Nato so se jim pridružili William Michael Rossetti, James Collinson, Frederic George Stephens in Thomas Woolner.

Njihova načela so si delili tudi drugi umetniki, kot so Ford Madox Brown, Arthur Hughes in Marie Spartali Stillman. Slog se je razširil tudi v 20. stoletje z umetniki, kot je John William Waterhouse.

Med deli, ki jih bo posodil Tate, so Ophelia (1851-52) slikarja Johna Everetta Millaisa, The Lady of Shalott (1888) avtorja Johna Williama Waterhousea, The Awakening Conscience (1853) slikarja Williama Holmana Hunta in Ecce Ancilla Domini! (The Annunciation) (1849-50), ki ga podpisuje Dante Gabriel Rossetti.

Namen prerafaelitov je bil reformirati umetnost in se zoperstaviti tedaj vladajočim akademskim učnim metodam. Po njihovem prepričanju naj bo bo vzor slikarjem le slikarstvo do konca 15. stoletja, natančneje do leta 1508, ko je Rafael odšel v Rim. Od tod tudi njihovo ime.

Zanje je značilno natančno preučevanje narave, jasno izražanje poglobljene duševnosti in navezovanje na krščanstvo.