Slovenija 22.8.2018 0:30

Na Ptuju se bodo začeli Dnevi poezije in vina

Ptuj, 22. avgusta - Različna prizorišča srednjeveškega Ptuja bodo od danes do sobote v znamenju 22. festivala Dnevi poezije in vina. Sodelovalo bo 22 pesnikov in pesnic iz 16 držav, zvrstilo se bo več kot 55 brezplačnih dogodkov. Festival v središče postavlja sodobno špansko poezijo ter častna gosta izraelsko pesnico Agi Mishol in nemškega pesnika Michaela Krügerja.

Ljubljana, Študentska založba. Plakat festivala Dnevi poezije in vina. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, Študentska založba.
Plakat festivala Dnevi poezije in vina.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ob večernih pesniških branjih in vinskih degustacijah, kjer ne bo manjkalo niti španskih vin, se bodo odvila še zasebna branja, otroški program, muzejske delavnice za odrasle, klavirsko-pesniški dogodki, koncert sodobne umetnostne glasbe, promenada poezije, ki bo ptujske ulice zasedla zadnje festivalsko dopoldne, ter koncerti uveljavljenih glasbenikov.

Festival bodo zvečer odprli na Vrazovem trgu, ko bo svoje Odprto pismo v Evropi prebrala švedska pesnica iranskih korenin Athena Farrokhzad. Odprto pismo Evropi je projekt, s katerim naslavljajo institucije, politike, medije in Evropejce o najbolj perečih družbenih temah.

Pred začetkom festivala bo v knjižnici Ivana Potrča odprtje razstave in pogovor o življenju in delu pesnika Jureta Detele (1951-1992). Njegovi poeziji festival namenja posebno pozornost. O njegovih zbranih delih, ki so nedavno izšla pri organizatorju festivala, založbi Beletrini, bo na dogodku v ptujski knjižnici spregovoril urednik in poznavalec Detelovega dela Miklavž Komelj.

Sodobno špansko poezijo bodo zastopali Carlos Aganzo, Mercedes Cebrian in Erika Martinez.

Festival, ki ga letno obišče od šest do devet tisoč obiskovalcev, se bo razkropil še po drugih slovenskih mestih in v zamejstvo - na Janški vrh, v Krško, Ljubljano, Lendavo, Ljutomer, Majšperk, Maribor, Mošnje, Ormož, Petanjce, Potrno, Ptujsko Goro, Selce, Varaždin, Zgornjo Kungoto in Žalec.