Slovenija 11.9.2018 17:07

V centru Postojne bi radi uredili mestno galerijo

Postojna, 11. septembra - Občina Postojna je po nekaj letih vendarle postala lastnik stavbe v centru, v katerih je imela svoj čas prostore Banka Koper. V njej bi rada uredila mestno galerijo, ki je ta kraj nima.

Nepremičnina v centru mesta je za občino izrednega pomena, saj se lahko na ta način s primernimi vsebinami, ki jih bo vključevala, ureja mestno središče, so sporočili iz Občine Postojna.

Gre za nekdanjo Kutinovo hišo, v kateri se je kasneje nahajala Banka Koper, po izselitvi slednje pa je bila prazna. V tej hiši sta se v preteklosti rodila dva postojnska župana. Ta nekdanji dvorec se je med domačini zapisal v spomin po zadnjih lastnikih, družini trgovcev in posestnikov Kutin. Prvi lastniki dvorca so bili plemeniti Nicolettijevi, upravniki kobilarne Lipica, katere podružnica je bila tudi bližnje grajsko posestvo Prestranek.

Od leta 2009, ko se je Banka Koper preselila v poslovne prostore čez cesto, je stavba na vogalu ostala večinoma prazna. Po skoraj desetih letih si sedaj njene prostore lasti Občina Postojna, saj je nepremičnino v deležu do 48/50-tin odkupila na javni dražbi za 150.000 evrov. Na postojnski občini menijo, da je bila plačana cena v primerjavi z njeno tržno vrednostjo zelo ugodna.

Pogoj pri upravljanju stavbe pa je, da so uporabniki davčni zavezanci, saj se v njej lahko izvaja zgolj obdavčljiva dejavnost. Občina bo po temeljitem gradbenem pregledu stavbe in izvedbi postopka etažiranja, tako iskala kupce oziroma najemnike prostorov, ki jih v stavbi ne primanjkuje.

V Postojni pa si v pritličju stavbe želijo urediti mestno galerijo.

"Trenutno Postojna žal nima mestne galerije in je ta dejavnost nudena občanom parcialno, zgolj s posameznimi občasnimi razstavami v Inštitutu za raziskovanje Krasa in Turistično informacijskem centru Postojna. Zato menimo in ocenjujemo, sploh upoštevajoč lokacijo objekta, ki smo ga pridobili v last, ter specifiko prostorov (veliki odprti prostori, trezor in soba za shranjevanje eksponatov,...), da bi bil ta namen za Postojno več kot primeren in zaželen," je za STA povedala Bernarda Ugovšek Biščak iz pravne službe Občine Postojna.

Da bi postojnska občina našla primerne podnajemnike, oziroma da bi si zainteresirani uporabniki ter občani stavbo ogledali, bodo konec septembra pripravili dan odprtih vrat. Takrat bo možen ogled celotne stavbe, ki je glede na to, da je skoraj desetletje niso uporabljali, v zelo dobrem stanju.