Svet 22.8.2018 6:00

Pred sto leti se je rodil francoski fotograf Henri Cartier-Bresson

Pariz, 22. avgusta - Pred sto leti se je na današnji dan rodil francoski fotograf Henri Cartier-Bresson (1908-2004). Velja za očeta sodobne dokumentarne fotografije in je eden od pionirjev t.i. ulične fotografije. Leta 1947 je skupaj z Robertom Capo, Davidom Seymourjem in Georgeom Rodgerjem ustanovil slovito fotografsko agencijo Magnum Photos.

Ljubljana. Fotoaparat, fotografska oprema, fotografija. Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljana.
Fotoaparat, fotografska oprema, fotografija.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Cartier-Bresson se je rodil leta 1908 v francoskem Chanteloupu. Sprva se je usmeril v slikarstvo in se v zgodnjih 20. letih minulega stoletja navduševal nad pogledi nadrealistov. Slikarstvo je v letih 1927 in 1928 študiral pri kubističnemu slikarju Andreju Lhotu.

Leta 1931 ga je pritegnila pustolovščina na Slonokoščeni obali, kjer so nastale tudi njegove prve fotografije, sicer pa je fotografsko kariero začel v Vzhodni Evropi in Mehiki, kamor je leta 1934 odpotoval z etnografsko odpravo. Naslednje leto je preživel v ZDA in se posvetil filmu, fotografijo pa začasno opustil. Med letoma 1936 in 1938 je v Franciji kot asistent sodeloval z režiserjem Jeanom Renoirom. V tem času je delal tudi za dnevnik Le Soir in realiziral dokumentarec Zmaga življenja.

Med drugo svetovno vojno je bil od leta 1940 do 1943 v nemškem ujetništvu, nato pa je pobegnil in se pridružil francoskemu odporniškemu gibanju. V tem času je portretiral francoske umetnike Henrija Matissa, Pierra Bonnarda, Georgesa Braqua, Georgesa Rouaulta, Camilla Claudela in druge ter okupacijo in osvoboditev, ki jo je dočakal v Parizu.

Prehod iz 40. v 50. leta je preživel na Vzhodu, v Indiji, na Kitajskem in v Indoneziji, po letu 1952 je deloval v Evropi. Bil je prvi zahodni fotograf, ki je leta 1954 dobil dovoljenje za vstop v Sovjetsko zvezo. V poznih 50. letih in do leta 1966 je deloval na Kitajskem, Kubi, v Mehiki, Kanadi, Indiji in na Japonskem.

Leta 1966 je zapustil agencijo Magnum Photos. Naslednje leto realiziral študijo Človek in stroji (L'Homme et la Machine). Po letu 1968 ga je znova pritegnilo slikanje in risanje, zato je začel fotografijo opuščati. Leta 1970 se je z razstavo En France predstavil v pariškem razstavišču Grand Palais in realiziral dva dokumentarca za CBS News. Med številnimi nagradami je leta 1981 prejel veliko državno nagrado za fotografijo, ki jo podeljuje francosko ministrstvo za kulturo.

Cartier-Bresson spada med najzanimivejše fotografe 20. stoletja. S fotoaparatom je skušal zabeležiti tisti odločilni trenutek v vsakdanjem življenju, ki značilno opiše dogodke in ljudi ter jim podeli tudi simbolen pomen. Fotografsko reportažo je s svojo nadarjenostjo povzdignil v umetnost, piše v Velikem svetovnem biografskem leksikonu osebnosti.

Leta 2002 je bila v ljubljanskem Cankarjevem domu na ogled retrospektivna razstava njegovih fotografij.