Slovenija 22.8.2018 16:24

Za uvod Dnevov poezije in vina verzi ob Dravi

Maribor, 22. avgusta - Po torkovih pesniških večerih po Sloveniji se je danes začel redni del dogajanja v sklopu 22. festivala Dnevi poezije in vina. Uvodno popoldne je minilo v znamenju spusta po Dravi od Koblarjevega zaliva do mariborskega Lenta, kjer sta poezijo prebirala častna gosta. Na Ptuju zvečer sledi branje Odprtega pisma Evropi.

Maribor. Uvodno popoldne 22. festivala Dnevov poezije in vina je minilo v znamenju spusta po Dravi od Koblarjevega zaliva do mariborskega Lenta. Nemški pesnik Michael Krüger, izraelska pesnica Agi Mishol, avtorica Odprtega pisma Evropi Athena Farrokhzad in vodja festivala Aleš Šteger. Foto: Sabina Lavrič/STA

Maribor.
Uvodno popoldne 22. festivala Dnevov poezije in vina je minilo v znamenju spusta po Dravi od Koblarjevega zaliva do mariborskega Lenta.
Nemški pesnik Michael Krüger, izraelska pesnica Agi Mishol, avtorica Odprtega pisma Evropi Athena Farrokhzad in vodja festivala Aleš Šteger.
Foto: Sabina Lavrič/STA

Maribor. Uvodno popoldne 22. festivala Dnevov poezije in vina je minilo v znamenju spusta po Dravi od Koblarjevega zaliva do mariborskega Lenta. Nemški pesnik Michael Krüger. Foto: Sabina Lavrič/STA

Maribor.
Uvodno popoldne 22. festivala Dnevov poezije in vina je minilo v znamenju spusta po Dravi od Koblarjevega zaliva do mariborskega Lenta.
Nemški pesnik Michael Krüger.
Foto: Sabina Lavrič/STA

Udeleženci festivala so se okoli 14. ure s splavom spustili izpred Koblarjevega zaliva vse do mariborskega Lenta, kjer sta nato v Vinskem pristanu, na dvorišču hiše v zavetju Sodnega stolpa nastopila letošnja častna festivalska gosta, izraelska pesnica Agi Mishol in nemški pesnik Michael Krüger.

S festivalom se organizatorji iz založbe Beletrina že 22 let skušajo pokloniti velikim pesniškim ustvarjalcem in vinorodnim okolišem. In ker verjamejo, da je voda kot vir življenja tudi neusahljiv pesniški navdih ter ker želijo okrepiti zavedanje o kakovosti življenja ob vodi, se je uvod v festival tako kot že nekaj let poprej pod naslovom Govori, voda! zgodil na reki Dravi in na Lentu.

Kot je za STA pojasnil vodja festivala Aleš Šteger, so program na Dravi poimenovali po verzu Tomaža Šalamuna z željo "posebej izpostaviti pomen za obe mesti, tako Maribor kot Ptuj, ki reke ne izrabljata tako, kot bi si zaslužila". V evropskih mestih po njegovih opažanjih možnosti, ki jih nudijo vodne površine, izkoriščajo bistveno bolje.

"Še en Tomažev verz pravi: 'Voda najbolj ljubi.' Ljubezen se na festivalu kaže v dveh oblikah. Organizatorji kažemo ljubezen do teh krajev, z ljubeznijo so prežete tudi številne pesmi festivalskih gostov. Skupaj z ekološko proaktivno držo osvetljujemo vlogo vode na festivalu, ki je sicer namenjen vinu in poeziji," je še povedal Šteger in dodal, da je med poezijo in vinom veliko vzporednic.

Tako poezija kot vinska trta po Štegrovih besedah namreč v sebi "neizbežno nosita odtis korenin, iz katerih rasteta". "Če posadiš isto trto na dveh različnih območjih, bo nastalo popolnoma drugačno vino." Podobno je tudi s pesniki, ki na festival prihajajo iz različnih okolij.

Festival je po eni strani zelo hedonističen, po drugi pa demokratičen in odprt v proevropskem smislu. Z Odprtim pismom Evropi, ki ga bo na odprtju zvečer na Vrazovem trgu prebrala njegova avtorica Athena Farrokhzad, denimo opozarjajo, da morajo ljudje ostati odprti, človeški in da morajo poslušati eden drugega, je še povedal vodja festivala Šteger.

Letošnji, 22. festival, bo soustvarjalo prav toliko pesnikov in pesnic. Prihajajo iz 16 držav, v središču je sodobna španska poezija.