Slovenija 23.8.2018 0:30

Glasba staroselskih ljudstev Južne in Srednje Amerike za uvod v Noči v stari Ljubljani

Ljubljana, 23. avgusta - S koncertom Indijanskega orkestra tradicijskih glasbil na Novem trgu se bo drevi začel mednarodni festival Noči v stari Ljubljani, ki bo potekal pod naslovom Glasovi manjšin. Rdeča nit festivala, ki letos praznuje 30 let, je glasba etničnih manjšin v nacionalnih kontekstih. V treh dneh se bo v starem mestnem jedru zvrstilo 30 koncertov.

Indijanski orkester tradicijskih glasbil, ki odkriva in oživlja pozabljeno kulturno dediščino staroselskih ljudstev Južne in Srednje Amerike, prihaja iz Argentine. V Ljubljani se mu bo na odru pridružil Simfonični orkester RTV Slovenija. Koncert bo v živo prenašal program Ars RTV Slovenija.

Na koncertih se bo predstavilo več kot 200 umetnikov iz 16 držav. Koncerti bodo potekali na odprtem, na odrih na Novem, Dvornem in Starem trgu ter na Mestnem trgu pred lokalom Pritličje, kjer bo DJ program. Na Petkovškovem nabrežju bo postavljen jazz oder, pod Plečnikovimi arkadami se bo plesalo, dogajanje pa bo potekalo tudi v Mestnem muzeju Ljubljana.

Med drugim bodo nastopili trio Ezza, ki so ga ustanovili v Franciji živeči taureški glasbeniki iz Nigra, kurdska pevka Sakina Teyna s prijatelji iz Turčije in Irana ter zasedba Malamor, katere ustanoviteljica Sanaa Taha ima palestinsko-tržaško-slovenske korenine.

V sklopu festivala, ki ga organizira nevladna Ustanova Imago Sloveniae - Podoba Slovenije, bo potekal tudi mednarodni večdisciplinarni etnomuzikološki simpozij Zvoki manjšin v nacionalnih okoljih. Ponudil bo predavanja, razprave, panele in okroglo mizo. Simpozijsko dogajanje bosta bogatili tematski razstavi.