Slovenija 24.8.2018 8:00

Ponovitev muzikala Vesna prva predstava na odru prenovljenih Križank

Ljubljana, 24. avgusta - V sklopu Ljubljana festivala bo drevi kot prva predstava na prenovljenem odru Križank na vrsti ponovitev izvirnega slovenskega muzikala Vesna. S prenovo so Križanke dobile nov oder, še vedno pa so brez strehe, ki jo bodo obnovili kasneje. V primer slabega vremena bo muzikal 26. avgusta.

Ljubljana. Ljubljanske Križanke. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Ljubljanske Križanke.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Križanke so s prenovo dobile tudi novo pododrje, orkestrsko jamo z akustičnimi paneli, v kateri lahko sedi do 100 glasbenikov, novo hidravliko za spuščanje in dviganje odra, novo napeljavo ter prenovljeno tonsko in lučno kabino.

Streha pa bo, kot je na nedavni novinarski konferenci povedal direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek, morala še nekoliko počakati, saj je stavba srednje šole za oblikovanje in fotografijo statično neprimerna in bi jo bilo treba obnoviti, da bi streho lahko vpeli nanjo.

Nova streha bo po Brlekovih besedah opremljena z elektroniko. Da bi preprečili ponovne poškodbe, se bo ta ob nenadnih vremenskih spremembah zaprla samodejno.

Rekonstrukcijo in nadgradnjo avditorija so v Križankah namreč začeli zaradi snežne ujme, ki je aprila 2016 poškodovala pomično streho.

Muzikal Vesna so po istoimenskem filmu o mladostni ljubezni in njenih preizkušnjah soustvarili režiser Vojko Anzeljc, libretist Janez Usenik, koreograf Miha Krušič in avtor glasbe Matjaž Vlašič.

Premiero je doživel lani junija. Kot je na novinarski konferenci napovedal producent Gorazd Slak, bo šlo tokrat za nekoliko spremenjeno in izboljšano predstavo, ki je nastala kot plod spremljanja občinstva.

Črno-beli slovenski film Vesna režiserja Františka Čapa po scenariju Mateja Bora in na glasbo Bojana Adamiča je bila prva prava komedija, ki je nastala v Sloveniji. Zgodba o življenju srednješolcev se dogaja v Ljubljani na pomlad, v času pred maturo, ko se morajo bodoči maturanti posvetiti izpitom, po glavi pa se jim mota vse kaj drugega.

Trije sošolci, prepričani, da do uspeha vodi lažja pot, si umislijo bližnjico, po kateri jih bo popeljala Hiperbola, hči strogega profesorja matematike Kosinusa. Dogovorijo se, da jo mora eden od njih, Samo, osvojiti in tako priskrbeti matematične naloge. Zatakne pa se, ko se izkaže, da dekle, ki se pojavi na zmenku, ni tista, za katero so mislili, da je profesorjeva hči.