Na hitro prelistano 25.8.2018 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 25. avgusta - Kulturni center Maribor je ob 105. rojstnem dnevu pisatelja Borisa Pahorja izdal knjigo novinarke Darke Zvonar Predan z naslovom Boris Pahor - Najini pogovori. Cankarjeva založba je v zbirki Najst izdala romana Središče sveta Andreasa Steinhöfla in Pes pa v smeh Juraja Šebeste, založba Učila International pa biografijo Robbieja Williamsa.

Ljubljana Knjiga novinarke Darke Zvonar Predan z naslovom Boris Pahor - Najini pogovori. Foto: STA

Ljubljana
Knjiga novinarke Darke Zvonar Predan z naslovom Boris Pahor - Najini pogovori.
Foto: STA

Ljubljana Biografija Robbieja Williamsa z naslovom Odkrito. Foto: STA

Ljubljana
Biografija Robbieja Williamsa z naslovom Odkrito.
Foto: STA

Ljubljana Knjiga slovaškega pisatelja Juraja Šebeste z naslovom Pes pa v smeh. Foto: STA

Ljubljana
Knjiga slovaškega pisatelja Juraja Šebeste z naslovom Pes pa v smeh.

Foto: STA

Ljubljana Roman nemškea avtorja Andreasa Steinhöfla z naslovom Središče sveta. Foto: STA

Ljubljana
Roman nemškea avtorja Andreasa Steinhöfla z naslovom Središče sveta.
Foto: STA

BORIS PAHOR - NAJINI POGOVORI: DRAGOCEN PRISPEVEK K SPOZNAVANJU SLOVENSKE ZGODOVINE IN KULTURE

Tržaški Slovenec Boris Pahor ni samo mednarodno priznan pisatelj, marveč tudi človek, čigar življenje je skoncentrirana zgodovina minulega stoletja, zaznamovanega s totalitarizmi in vojnami, zato je sleherni pogovor z njim dragocen prispevek k spoznavanju in razumevanju tega časa in prostora, so zapisali pri Kulturnem centru Maribor.

V knjigi Darke Zvonar Predan so zajeti avtoričini intervjuji s pisateljem v zadnjih 14 letih, od prvega, ki je nastal ob Pahorjevi devetdesetletnici, do doslej zadnjega, ki ga je opravila z njim avgusta lani, ko je praznoval 104. rojstni dan. Intervjuje je večinoma objavljala v Večeru in tedniku 7D, prvega, najobsežnejšega, v katerem sta s Pahorjem temeljito obdelala tedanjih 90 let njegovega življenja in dela, pa v Novi reviji. Pisatelj je v vseh brez dlake na jeziku spregovoril o preteklosti, sedanjosti in prihodnosti.

To pa ni samo knjiga intervjujev, bralcu ponuja tudi polemičen odziv nanje. Pogovore s pisateljem dopolnjujejo avtoričina razmišljanja ob različnih jubilejih in dogodkih, tako ali drugače povezanih s "fenomenom Pahor". Knjigo bogatijo številne fotografije iz pisateljevega osebnega arhiva.

Kot so še zapisali pri založbi, knjiga ni samo dragocen prispevek k spoznavanju slovenskega zamejstva oziroma skupnega slovenskega kulturnega prostora, marveč k spoznavanju slovenske zgodovine in kulture nasploh.

SREDIŠČE SVETA - ROMAN O ODRAŠČANJU, DRUŽINI, PRIJATELJSTVU IN LJUBEZNI

Središče sveta nemškega avtorja Andreasa Steinhöfla je roman o družini, ki živi na robu vasi. Prikazuje jo realistično, brez idealizmov. Mama je kontroverzna in promiskuitetna v razmerjih do drugih ljudi, hkrati pa šamanka. Tudi njena otroka sta posebna in tankočutna, kar na severu Nemčije nista najbolj zaželeni lastnosti, je na nedavni predstavitvi povedal urednik Aljoša Harlamov.

V središču zgodbe je sicer ljubezenska zgodba o dveh fantih, v podtonih pa gre za zgodbo o težavah odraščanja, puberteti, zavisti in ljubosumju, prijateljstvu in ljubezni. Središče sveta je med mladimi bralci najbolj priljubljeno Steinhöflovo delo. Prevedli so ga v mnoge jezike, v slovenščino Anja Golob. Leta 2016 je po njem nastal tudi film.

PES PA V SMEH - ZGODBA S TEMAMI, KI SE DOTIKAJO DANAŠNJIH NAJSTNIKOV

V središču knjige slovaškega pisatelja Juraja Šebeste Pes pa v smeh je 15-letni Tomaš, ki ima s starši same težave. Ne sme na bajk, ker sta mu ga za kazen odvzela, ne more na fitnes, ker nimata denarja še za to - pravzaprav je žepnine dovolj kvečjemu za točen sladoled v Meku. Smolo pa ima tudi s puncami.

Gre za še eno zgodbo, v kateri so zajete teme, ki se po besedah urednika Harlamova dotikajo današnjih najstnikov, pa tudi odraslih in Evrope. Knjiga Tomaševo situacijo prikaže na izjemno komičen način, k temu pripomore tudi psička, ki je včasih edina, ki zna povezati družino. Gre za prvi roman slovaškega pisatelja Juraja Šebeste. Zaradi duhovitosti in izjemne bližine sodobnim najstnikom je zanj prejel številne nagrade, med drugim nagrado slovaške sekcije IBBY za najboljšo knjigo za mlade. Prevedla jo je Diana Pungeršič.

ODKRITO - BIOGRAFIJA O ROBBIEJU WILLIAMSU

Chris Heath, avtor številnih uspešnic, je za biografijo Odkrito več let tesno sodeloval z Robbiejem Williamsom. Nastal je osebni, surovi zapis o slavi, bogastvu, družini in glasbi, živahna in podrobna zgodba o resničnih vzponih in padcih na glasbenikovi poti skozi življenje, ki jo odlikujeta intimnost in odkritost, so zapisali pri založbi. Knjigo je v slovenščino prevedel Simon Demšar.

Williams in Heath sta sicer pred več kot 12 leti skupaj napisala in izdala biografijo z naslovom Feel, ki govori o Robertu P. Williamsu na njegovi poti do slave. Knjigo so hvalili tako kritiki kot oboževalci po vsem svetu.

Robert Peter Williams, bolj znan kot Robbie Williams, se je rodil leta 1974 v majhnem kraju Stoke-on-Trent v osrednji Angliji. Odskočno desko v svet zabave mu je predstavljala fantovska skupina Take That, ki je na začetku 90. let obnorela najstnice po vsem svetu. Po razpadu skupine je edini od peterice uspešno nadaljeval glasbeno kariero. Izdal je več kot deset albumov in večkrat razprodal največja koncertna prizorišča.