Svet 27.8.2018 5:30

Käthe Kollwitz pri cesarju - razstava sto let po koncu svetovne vojne

Utrecht, 27. avgusta - Zadnji nemški cesar Viljem II. je preziral umetnost Käthe Kollwitz, zato se zdi toliko primernejši neobičajni kraj razstave z deli te umetnice. V dvorcu Doorn pri Utrechtu, kamor se je Viljem II. zatekel po koncu prve svetovne vojne, je od sobote na ogled nekaj njenih najpomembnejših risb in skulptur, tudi kip Mati z mrtvim sinom - Pieta.

Gre za del razstave Upor in trpljenje v likovni umetnosti, na kateri se nizozemski in nemški umetniki soočajo z grozotami vojne. Glede na odklonilni odnos, ki ga je do pacifistične Käthe Kollwitz (1867-1945) imel nekdanji cesar, velja posebna pozornost prav njej: v dvorcu Doorn je prikazana takorekoč "v levjem brlogu", so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pojasnili organizatorji razstave.

Leta 1897, ko bi morala Käthe Kollwitz na Veliki berlinski umetniški razstavi za cikel grafik Upor tkalcev prejeti medaljo, je Viljem II. osebno posegel vmes. Ko je bil leta 1918 prisiljen odstopiti, je zbežal na Nizozemsko, kjer je dobil zatočišče pri tedanji kraljici Wilhelmini. Od leta 1920 pa do smrti leta 1941 je živel v dvorcu Doorn. Razstava bo odprta do januarja 2019.