Svet 28.8.2018 6:00

Helsinki v pričakovanju novega umetniškega muzeja

Helsinki, 28. avgusta - V sedišču Helsinkov bodo v tem tednu odprli nov umetniški muzej Amos Rex. Zasebni muzej z edinstveno arhitekturno zasnovo bo po napovedih srečevališče umetnosti in urbane kulture, v jedru njegovega delovanja pa bodo enostavno prilagodljivi razstavni prostori in umetniška delavnica, namenjena otrokom in mladim.

Po poročanju britanskega Guardiana novi muzej sredi mesta simbolizirajo betonske grbine z okroglimi okni, za katere se zdi, da kot Kiklopove oči zrejo po trgu. Odprli ga bodo v velikem podzemnem prostoru pod nekdanjim parkiriščem avtobusne postaje.

"Kot da se muzej ni popolnoma strinjal, da gre v podzemlje, in nekako pronica navzgor na trg," je pojasnil Asmo Jaaksi iz lokalnega arhitekturnega podjetja JKMM, ki je projekt zasnovalo.

Muzej se razteza pod trgom Lasipalatsi na 2170 kvadratnih metrih, razstavni prostor pa je izjemno prilagodljiv in tehnično dobro opremljen. Cilj zasnove je bil ustvariti čim bolj prilagodljive prostore, ki bi ustrezali potrebam nenehno spreminjajoče se sodobne umetnosti. Skupaj z izgradnjo novega umetniškega muzeja je stavba Lasipalatsi, ki je zaščitena, dobila svoj nekdanji sijaj, piše na spletni strani muzeja.

Razstavni program Amosa Rexa bo po napovedih segal od najnovejše, pogosto eksperimentalne sodobne umetnosti do modernizma 20. stoletja in starodavnih kultur. Klasično kinogledališče s 590 sedeži v stavbi Lasipalatsi pa bo dom za meddisciplinarne dejavnosti, filmske festivale in redne filmske projekcije ob koncih tedna.