Svet 29.8.2018 0:30

V Benetkah se začenja mednarodna filmska Mostra

Benetke, 29. avgusta - Do prihodnje sobote bodo vse luči uprte v Benetke, saj se nocoj v mestu v laguni začenja 75. mednarodni filmski festival. Za uvod bodo prikazali film režiserja Damiena Chazella First Man z Ryanom Goslingom v vlogi astronavta Neila Armstronga. Za zlatega leva je v tekmi 21 filmov, med njimi film samosvojega Yorgosa Lanthimosa in vesterna.

Italija, Benetke. Beneški filmski festival, zlati lev. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Italija, Benetke.
Beneški filmski festival, zlati lev.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Med filmi v glavnem programu letošnje Mostre je zaznati močno zastopanost ameriške kinematografije. Poleg otvoritvenega filma First Man bodo prikazani tudi vestern bratov Ethana in Joela Coena, naslovljen The Ballad of Buster Scruggs, Vox Lux v režiji Bradyja Corbeta ter The Mountain v režiji Ricka Alversona. Ameriški filmar Julian Schnabel je v tekmi za zlatega leva s francosko-ameriško koprodukcijo At Eternity's Gate.

V tekmi za prestižno nagrado je še en vestern - The Sisters Brothers francoskega režiserja Jacquesa Audiarda, pa tudi dela režiserjev Mika Leigha (Peterloo), Olivierja Assayasa (Doubles vies), Alfonsa Cuarona (Roma) in najnovejši film Yorgosa Lanthimosa z naslovom The Favourite.

Izven tekmovalnega programa bodo med drugim prikazali režijski prvenec ameriškega igralca Bradleyja Cooperja A Star is Born, v katerem nastopa Lady Gaga, eden od najbolj pričakovanih dogodkov pa je svetovna premiera doslej nedokončanega zadnjega filma Orsona Wellsa z naslovom The Other Side of the Wind.

V Benetkah ponovno pričakujejo poplavo zvezdnikov, med njimi letošnja dobitnika zlatega leva za življenjsko delo Vanesso Redgrave in Davida Cronenberga.

Predsednik žirije festivala bo mehiški režiser Guillermo del Toro, ki se v laguno vrača po tem, ko je lani Oblika vode tam prejela zlatega leva za najboljši film. Nagrajence bodo naznanili ob sklepu festivala 8. septembra.