Svet 29.8.2018 5:00

Hermann Nitsch - 80 let enega najbolj spornih avstrijskih sodobnih umetnikov

Dunaj, 29. avgusta - Hermann Nitsch, ki velja za enega najpomembnejših in hkrati najbolj spornih avstrijskih sodobnih umetnikov, danes praznuje 80 let. Zaslovel je v 60. letih kot eden vodilnih predstavnikov Dunajskega akcionizma. Tedaj je razvil temelje svojega gledališča orgij in misterijev.

Leta 1938 rojeni Nitsch je z gledališčem orgij in misterijev zasnoval celostno umetnino, ki združuje prvine likovne, gledališke, glasbene in drugih umetnosti. Kot taka obravnava mitične prvine od antičnih figur do krščanskih predstav žrtvovanja in odrešenja, umetnik pa predstave, ki lahko trajajo tudi več dni, uprizarja predvsem na svojem dvorcu Prinzendorf v Nižji Avstriji.

Ker Nitsch pri tem uporablja tudi pravo kri in žrtvene živali, je bil vseskozi izpostavljen ostri kritiki varuhov javne morale. V 60. letih je bil zaradi svojih akcij v Avstriji večkrat zaprt in se je zaradi tega za nekaj let preselil v Nemčijo.

Nitsch se je poleg umetniškega akcionizma uveljavil tudi kot grafik in slikar. Kot skladatelj se posveča sozvočju med zvokom in barvnimi toni, deloval in razstavljal je po vsem svetu, večkrat pa je sodeloval na documenti v Kasslu in na beneškem umetnostnem bienalu, na tem nazadnje lani v sklopu razstave Evropskega kulturnega centra.

Obenem je oblikoval tudi sceno in kostume za opere, med drugim za Dunajsko državno opero in opero v Zürichu.