Slovenija 30.8.2018 9:00

V Celju dobili nov pesniški festival Izrekanja

Celje, 30. avgusta - Z nastopom 12 pesniških imen in koncertom tria Gorana Bojčevskega se drevi ob 20. uri v lapidariju na celjskem Savinjskem nabrežju začenja prva izdaja pesniški festival Izrekanja. Organizatorji iz Osrednje knjižnice Celje in Društva za novo umetnost so pripravili "avtohtoni festival" s tremi večeri "izjemne poezije, pesniškega slama in glasbe".

V Celju organizatorji pripravljajo tri večere v lapidariju v družbi poezije oziroma "tri nepozabne izkušnje". Nocojšnji prvi večer bo zaznamovalo 12 pesnikov in pesnic, doma s Celjskega. V svojo poezijo bodo poslušalce ovili letošnja prejemnica zlatnika poezije Bina Štampe Žmavc, Zoran Pevec, Peter Rezman, Ivan Dobnik, Ivo Stropnik, Robert Simonišek, Katja Gorečan, Veronika Šoster, Tanja P. Hohler, Aleš Jelenko, Stojan Špegel in Rok Komel.

Za glasbeni del bo poskrbel Goran Bojčevski Trio, ki ga poleg priznanega klarinetista sestavljata še akordeonist Tomaž Marčič in kontrabasist Jošt Lampret. Trio izvaja glasbo, v kateri se klasika srečuje z glasbeno tradicijo Balkana.

V petek bo na oder stopil osrednji festivalski gost, ameriški pesnik Marc Kelly Smith - Slam Papi, ki je v 80. letih v klubih Chicaga dal krila slamu - verjetno najpopularnejši obliki pesniškega nastopa ta hip, navajajo organizatorji.

Pridružili se mu bodo domači mojstri slama, zbrani v kolektiv Sljemerčine, ter štirje slamerji iz tujine: Elena Prendjova/Brit Lilit (Makedonija), Milan Mijatović in Sinisa Rudan (Srbija) ter Simone Savogin (Italija).

Vrhunec prvega festivala bo v soboto, ko bo na sporedu 3. državno prvenstvo v slam poeziji. Najboljši med desetimi finalisti, ki so bili izbrani na kvalifikacijah v Mariboru, Ptuju, Kamniku, Ljubljani in Celju, bo Slovenijo zastopal na decembrskem evropskem prvenstvu v Budimpešti.

Festival bo zaokrožil še nastop devetčlanske projektne zasedbe Mother Funkers, v kateri se že leta v poletnih mesecih združujejo celjski glasbeniki, ki sicer študirajo na glasbenih akademijah v Ljubljani in tujini. Njihov repertoar obsega tako pomembne klasike funkovske glasbe kot sodobnejše funk pristope, še piše na Facebook strani festivala.