Slovenija 29.8.2018 13:16

Festival Indigo v tretji izdaji o govoricah in njihovem vplivu

Ljubljana, 29. avgusta - V Ljubljani bo v prihodnjem tednu potekal festival sodobnih idej Indigo. Potem ko je lani ponudil razmislek o lažeh in resnicah, se bo v 3. izdaji osredotočil na govorice in njihove posledice. Ustvarjalni premislek o tem bo delil skozi razstave, koncerte, predstave, predavanja in pogovore z znanimi domačimi in tujimi umetniki ter teoretiki.

Festival bo od 5. do 7. septembra na Trgu francoske revolucije, Križevniški, Gosposki, Gregorčičevi in Vegovi ulici ter Novem trgu, kjer se nahajajo institucije nacionalnega pomena, povezal vse tri sektorje v kulturi: javnega, nevladnega in zasebnega, je za STA poudaril Marko Maršićević iz organizacijske ekipe. Festival je po njegovih besedah zastavljen kot slovenski festival z močno regionalno zasedbo pa tudi sodelujočimi iz Evrope in sveta.

Ker gre za festival sodobnih idej, si vsako leto izberejo slogan, za katerega menijo, da trenutno odmeva v družbi. Za letos so tako izbrali govorice, ki je po njegovem mnenju trenutno "velika tema na svetu" zaradi lažnih novic (fake news), ki so postale "trend, ki se dogaja predvsem v politiki, pa tudi v vsakdanjem življenju". Ta fenomen bodo prevprašali skozi umetniški pristop.

Blaž Peršin, še en član organizacijske ekipe, je prepričan, da so govorice tiste, ki poganjajo tok dogodkov. Vplivajo na javno mnenje in vedenje, na osebne odločitve, odnose med ljudmi in skupnostmi. Lahko so tihe ali glasne, namerne ali nenamerne, hote ali nehote se tičejo vseh nas, njihove posledice pa so nepredvidljive.

Kot je povedal na novinarski konferenci, bosta ta fenomen na festivalu osvetlila slovenski filozof Mladen Dolar in njegov švedski kolega Henrik Joker Bjerre, ki bosta na fatalno moč govoric pogledala skozi zgodovinsko perspektivo od Sokrata preko Cervantesa do govoric, ki jih širijo politiki ali tisti, ki obvladujejo današnji čas in prostor.

Na temo oblikovanja, povezanega z govoricami, bo predaval oblikovalski kolektiv iz Amsterdama Experimental Jetset, med gostujočimi predavatelji pa bosta tudi portugalski grafični oblikovalec in ilustrator Braulio Amado ter angleški oblikovalec, predavatelj in pisatelj James Langdon.

Po Peršinovih besedah bo zanimiv tudi pogovor z irsko pisateljico Angelo Nagle, "ki jo je slovenski filozof Slavoj Žižek označil za enega najbolj perspektivnih mislecev današnjega časa". Objavila je knjigo, v kateri se ukvarja z vprašanji govoric, laži in resnic.

Gledališki del festivala bo med drugim ponudil predstavo režiserja Kokana Mladenovića Jami distrikt, ki je prejela sedem nagrad na srbskem Sterijinem pozorju, in predstavo Naš razred Tadeusza Slobdzianeka v režiji Nine Rajić Kranjac o judovskih odnosih na Poljskem.

Glasbeni del bosta zaznamovala alternativni duo Damirja Martinovića - Mrleta in Ivanke Mazurkijević ter v sodelovanju s Festivalom Ljubljana koncert zasedbe Laibach s Filharmoničnim orkestrom iz Lvova. Zadnjega bo spremljala tudi projekcija filma o prvem uradno izdanem albumu skupine iz leta 1985.