Svet 30.8.2018 5:30

V Bayreuthu operne pevce nadomestili gradbinci

Bayreuth, 30. avgusta - Potem ko se je v sredo sklenil sloviti festival v Bayreuthu, so prizorišče Wagnerjevih opernih mojstrovin ponovno zasedli gradbinci. Sanacija festivalske stavbe traja že dlje časa, med drugim tudi zato, ker imajo gradbeni delavci zelo odmerjen čas. Tam namreč že spomladi potekajo resne vaje za julij, ko se začne sloviti festival.

Nemčija, Bayreuth. Festspielhaus, Bayreuth. Foto: Ksenija Brišar/STA

Nemčija, Bayreuth.
Festspielhaus, Bayreuth.
Foto: Ksenija Brišar/STA

Tokratni del sanacije v prvi vrsti obsega boljšo prilagoditev stavbe za gibalno ovirane in večjo protipožarno zaščito, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Leta 2026 bodo v Bayreuthu praznovali 150 let Slavnostnih iger, zato je cilj poslovnega direktorja festivala Holgerja von Berga, da so sanacijska dela do takrat končana.

Gradbinci bodo imeli za sanacijo toliko manj časa, ker naj bi leta 2020 v Bayreuthu zaživela povsem nova postavitev tetralogije Nibelunški prstan, ki bo zahtevala še posebej dolge priprave.

Minulo leto so obnovili fasado stavbe. Takrat so stroške sanacije ocenili na 30 milijonov evrov. Če bo znesek zadoščal, še ni znano, tako pa vsaj upajo številni financerji projekta, od delničarjev družbe, ki upravlja festival, do dežele Bavarske in združenja Prijatelji Bayreutha.

Festivalno dvorano so zgradili po zamisli Richarda Wagnerja. Stavbo, kjer je Wagner razvijal svoje celostne umetnine, glasbene drame, so odprli leta 1876.

Wagnerjev festival je po drugi svetovni vojni spremljala senca, saj je bil Adolf Hitler zelo blizu rodbini Wagner in reden obiskovalec festivala. Kasneje je festival nadaljeval pota stare slave.