Slovenija 31.8.2018 8:52

Festival 4'33 bo odprl vrata v ateljeje umetnikov v Ljubljani

Ljubljana, 31. avgusta - Na več lokacijah po Ljubljani bo danes potekal festival Odprti ateljeji - festival: 4'33. V sklopu festivala bodo umetniki z območja Ljubljane javnosti predstavili svojo produkcijo v odprtih ateljejih, oziroma bodo izvedli umetniška dela v javnem prostoru.

Festival je nastal iz želje razviti neodvisno platformo, preko katere se izven galerij in inštitucij predstavljajo umetniki z različnih področij in z različnimi oblikami sodobnega umetniškega ustvarjanja. Letos bodo to vizualci in performerji, ki delujejo v Ljubljani.

Kot so zapisali organizatorji, Ljubljana obiskovalce v veliki meri privlači s svojo kulturno in umetniško ponudbo, v kateri pa lahko med večjimi igralci, kot so Moderna galerija, Mestna galerija, Jakopičeva galerija in Mednarodni grafični likovni center, zdaj postavijo na ogled tudi neodvisno umetniško sceno in umetnike, ki delujejo pretežno v ateljejih Metelkove, a ne samo tam. Ti namreč s svojim umetniškim ustvarjanjem ves čas dajejo ljubljanski umetniški sceni močno identiteto.

Lokacije performansov in odprtih ateljejev bodo obiskovalce popeljale stran od utečenih turističnih poti na ozemlje umetnika in v komunikacijo z njim ter postavile izvor umetnosti pred inštitucijo.

Ime 4'33 so Odprti ateljeji povzeli po skladbi Johna Cagea, pri kateri izvajalci štiri minute in 33 sekund ne delajo nič. "Cage je opozoril na zvoke v prostoru, ki poleg glasbe ustvarjajo skupno zvočno okolje. Neodvisni festival tako dela vidno trenutno živo produkcijo iz ozadja, ki soustvarja umetniški prostor," so še zapisali.

Festival organizira Sekcija kiparjev in umetnikov, ki deluje v javnem prostoru pri Zvezi društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU). Kot so sporočili iz ZDSLU, je nastal po idejni zasnovi predsednika sekcije, kiparja Zorana Srdića Janežiča. Pilotni likovno vizualni projekt je omenjena sekcija pripravila skupaj z Društvom likovnih umetnikov Ljubljana in še nekaterimi drugimi kulturnimi organizacijami.

Ljubljano so izbrali kot prvo lokacijo za izvedbo festivala, v sekciji kiparjev pa se bodo trudili, da bodo v prihodnje Festivalu 4'33 odpirali javni prostor v vseh ostalih slovenskih regijah in v okviru ostalih lokalnih društev ZDSLU.

Norma de Saint Picman denimo danes obiskovalce vabi na Ilirsko ulico 5, Brane Širca na Cesto v Gorice 38, Rok Mohar v Hlev v Metelkova mestu, Drago Leskovar na Slovenčevo 19a, Mojca Smerdu na Gornji trg 44, Boštjan Drinovec v Garaže v Metelkova mestu, Tanja Špenko na Trubarjevo ulico 76a, Dime Temkov, Luka Uršič in Srdić Janežič v stavbo Lovci na Masarykovi 22, Goran Medjugorac in Ivo Podržaj bosta izvedla performans na ploščadi na Maistrovi ulici 3, predstavilo pa se bo še nekaj drugih ustvarjalcev.