Svet 1.9.2018 5:30

V pariškem Muzeju d'Orsay jeseni Picassovo modro in rožnato obdobje

Pariz, 1. septembra - V Pariškem Muzeju d'Orsay za jesen napovedujejo odprtje razstave z naslovom Picasso - modro in rožnato. Postavitev, ki jo pripravljajo v sodelovanju z Nacionalnim Picassovim muzejem v Parizu, bo posvečena modremu in rožnatemu obdobju španskega umetnika Pabla Picassa.

Francija, Pariz. Pariški muzej d'Orsay. Foto: Xinhua/STA

Francija, Pariz.
Pariški muzej d'Orsay.
Foto: Xinhua/STA

Francija, Pariz. Pariški muzej d'Orsay. Foto: Xinhua/STA

Francija, Pariz.
Pariški muzej d'Orsay.
Foto: Xinhua/STA

Francija, Pariz. Pariški muzej d'Orsay. Moški si ogleduje Van Goghovo mojstrovino. Foto: Xinhua/STA

Francija, Pariz.
Pariški muzej d'Orsay.
Moški si ogleduje Van Goghovo mojstrovino.
Foto: Xinhua/STA

Kot piše na spletni strani Muzeja d'Orsay, gre za prvo tako obsežno sodelovanje med muzejema.

Nekatere od mojstrovin, ki bodo predstavljene na razstavi, denimo slika La vie iz leta 1903, ki jo danes hranijo v Clevelandskem muzeju umetnosti, bodo prvič razstavljene v Franciji. Kot so zapisali v muzeju, bodo pripomogle k novi interpretaciji obdobja med letoma 1900 in 1906, ki je bilo kritično v umetnikovi karieri in ki ga v francoskem muzeju doslej še niso celovito predstavili.

Postavitev razstave v Muzeju d'Orsay pa obenem kaže tudi na željo omenjenega muzeja, da v časovni okvir, ki ga pokriva, vključi tudi mladega Picassa ter da se njegovo delo na novo premisli skozi prizmo njegove pripadnosti 19. stoletju.

Španski slikar, grafik in kipar Pablo Picasso (1881-1973) velja za enega najpomembnejših umetnikov 20. stoletja. Skupaj z Georgesom Braqueom je bil začetnik kubizma in njegov glavni predstavnik.

Rodil se je v Malagi, študiral v Barceloni in Madridu. Od leta 1904 je živel in delal v Parizu. Po drugi svetovni vojni se je preselil v Vallavis na Azurni obali, kjer se je med drugim začel posvečati keramiki. Vsako leto je v kraju priredil dve do tri razstave. Umrl je v Mouginsu.

V svojem izjemno plodovitem ustvarjalnem življenju je prešel več faz. Realističnemu obdobju (1895-1901), v katerem je uporabljal močne barve, je sledilo modro obdobje s slikama La vie in Stari kitarist. Rožnato obdobje (1904-1906) zaznamujeta sliki La toilette in Gertrude Stein.

V obdobju kubizma (1906-1925) so nastale slike Avignonske gospodične, Sedeči akt, Aficionado in Harlekin ter kolaži. Sledilo je obdobje neoklasicizma z elementi nadrealizma (1925-1945), nato pa čas intenzivnega ukvarjanja z grafiko, kiparstvom in keramiko.

Razstava v Muzeju d'Orsay bo na ogled od 18. septembra do 6. januarja prihodnje leto.