Slovenija 6.9.2018 8:00

V Galeriji DLUL barvni realizem Sava Sovreta

Ljubljana, 6. septembra - V Galeriji DLUL bodo drevi odprli razstavo ob 10. obletnici smrti slikarja Sava Sovreta (1928-2008). Pod naslovom Barvni realizem Sava Sovreta bodo predstavljena umetnikova najpomembnejša dela iz različnih obdobij. Umetnik je deloval kot slikar, portretist, ilustrator in opremljevalec knjig, poleg tega je vodil zasebno slikarsko šolo v Ljubljani.

Kustos razstave Aleksander Bassin je v svojem zapisu povzel besede umetnostnega zgodovinarja Tomaža Brejca, da je na Akademiji za likovno umetnost postal barvni realizem pedagoški model in v prvi generaciji profesorjev tudi estetski ideal, ki ga mlajši študentje niso smeli načeti in preseči vse do prelomnega leta 1968.

V tej konstelaciji se je po Bassinovih besedah spočelo Sovretovo slikarstvo; na teh načelih je slikar vztrajal, jih zelo strpno in dosledno modificiral, še posebej v zanj prelomnih 70. in tudi še 80. letih minulega stoletja. Kasneje se je bolj posvetil neformalnemu pedagoškemu delovanju, v 90. letih pa je nastalo kar nekaj del, vezanih na istrsko-mediteransko motiviko.

V tihožitjih se je umetnik naslonil tudi na slikarstvo 17. stoletja, in sicer kot na paradigmo finega slikanja z lazurami, ki dajo osnovnim barvam popolnoma novo, metafizično vrednost.

V istrsko-mediteranski motiviki se je sprostil do abstraktnejše, vendar še zdaleč ne stereometrično zgrajene konstrukcije. V 80. in 90. letih se zdi, da je z izjemno strogo urejevalno disciplino zasnoval arhitekturo prostora, mu vlil, tej svoji disciplini navkljub, svojstveno duhovno domačnost prav s poetiko izrisanih detajlov.

Kot je še zapisal Bassin, v teh prostorih ni mesta tudi za samo osamelo človeško figuro. Tej in človeškemu liku nasploh, razen v realističnih črno-belih risarskih portretnih študijah mladostnikov, se je Sovre uspel in znal izogniti.

Savo Sovre se je rodil leta 2008 v Ormožu. Leta 1951 je diplomiral na Akademiji za upodabljajočo umetnost v Ljubljani, kjer je zaključil tudi slikarsko specialko pri Gabrijelu Stupici. Na srednji glasbeni šoli v Ljubljani je leta 1954 končal študij violine in bil do leta 1958 član radijskega orkestra RTV Ljubljana.

Vodil je zasebno slikarsko šolo. Risal je za časopise in revije ter ustvarjal kot otroški portretist. Ilustriral in opremil je več knjig. Je prejemnik Levstikove nagrade za ilustracijo leta 1964.

Kot je za STA sporočila slikarjeva hčerka Jelena S. Sovre, je pobudo za razstavo dala umetnikova družina, saj umetnikova zapuščina, kljub njegovi močni prisotnosti v slovenskem umetniškem prostoru po drugi svetovni vojni, še ni bila pregledno razstavljena.

Razstava bo na ogled do 23. septembra.