Slovenija 3.9.2018 8:00

Sound Explicit v 16. izdaji s petimi samosvojimi glasbenimi projekti

Ljubljana, 3. septembra - V Galeriji Jakopič bo danes in v torek potekala 16. izdaja cikla zvočnih eksperimentalnih performansov Sound Explicit. Tokrat bo po napovedih na sporedu cikla pet koncertov mednarodno uveljavljenih izvajalcev, zapisanih neodvisnemu raziskovanju in kreativnemu ustvarjanju na področju zvočnih umetnosti.

Sound Explicit od leta 2003 v svojem programu predstavlja širok žanrski razpon - od zvočnih raziskav, improvizirane glasbe do eksperimentalnih zvočnih projektov. Gre za projekte, ki so redkeje zastopani v slovenskih programskih shemah. Predstavlja številne premiere, nekateri nastopi pa so enkratni dogodki v sklopu ciklusa, so zapisali organizatorji iz zavoda P.A.R.A.S.I.T.E.

Nocojšnji večer bodo od 20. ure dalje zaznamovali nastopi Primoža Sukiča, Podgornik/Kummer dua ter Drašler/Jackson/Thompson tria. Primož Sukič se pri ustvarjanju posveča širitvi izraznih zmožnosti klasične in električne kitare. Dejaven je v številnih zasedbah, pred dvema letoma pa je izdal prvo samostojno zgoščenko Splitting.

Po Sukiču bo nastopil duet, ki ga sestavljata slovenska saksofonistka Pia Podgornik ter bobnar in skladatelj Tancrede D. Kummer. Njuna glasba z uporabo široke palete razširjenih tehnik ter s pomočjo melodičnih elementov združuje surovost in ekspresivnost, ki sega od minimalizma prek avantgardnega jazza in math metala do ritualistične svetovne glasbe.

Za zaključek večera bo poskrbel trio, ki ga sestavljajo slovenski bobnar Vid Drašler in v Londonu živeča glasbenika, klarinetist Tom Jackson in kitarist Daniel Thompson. Vsi trije delujejo na področju improvizirane glasbe in redno koncertirajo doma in v tujini. Drašler je sodeloval tudi v več gledaliških projektih in z zasedbo Kombo Zlatka Kaučiča.

Torkov večer Sound Explicita bo rezerviran za zasedbo Širom ter madžarski A.M.P. Trio. Vodilo prekmursko-tolminsko-kraške naveze Širom je prepletanje raznolikih glasbenih tradicij in pristopov ter čiste muzikalno rokodelske domišljije, so zapisali organizatorji. Iztok Koren, Samo Kutin in Ana Kravanja uporabljajo več kot deset inštrumentov in vsaj toliko glasbenih oblik. Ustvarjajo samosvoj slogovno homogen izraz, razpet med polja ljudske glasbe in sodobnih akustično rockerskih meditacij.

A.M.P. Trio je skupina mladih glasbenikov, ki po slogu spominjajo na velikane jazza, kot sta Mihaly Dresch in Istvan Grencso. Kot predstavniki mlajše madžarske jazzovske generacije odkrivajo nove smernice improvizirane glasbe. Trio plete tiho frenetičnost klavirskih linij Mateja Pozsarja, podprto z bobni Szilvesztra Miklosa in prefinjeno igro basista Petra Ajtaija. Rezultat je svoboden zvok in zrela improvizacija, so zapisali organizatorji.

V Balassijevem inštitutu bo pred torkovim koncertom ob 14. uri potekal tudi pogovor s člani zasedb Širom ter A.M.P. Trio, ki ga bo vodil Luka T. Zagoričnik.