Slovenija 3.9.2018 8:00

Cankarjada bo že 23. povezala različne predstave in koncerte

Vrhnika, 3. septembra - Z umetniškim performansom z Bojanom Mavsarjem se bo drevi na Vrhniki začel 23. umetniško-gledališki festival Cankarjada, ki ga pripravlja Klub vrhniških študentov Zakon. Do 8. septembra bo povezal različne brezplačne kulturne vsebine za vse generacije. Na sporedu bodo gledališke predstave in koncerti.

Ljubljana. Slovenski pisatelj Ivan Cankar. Foto: STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenski pisatelj Ivan Cankar.
Foto: STA
Arhiv STA

Kot je razvidno s spletne strani Visit Vrhnika, bo današnjemu odprtju sledil koncert Bora Zakonjška z zasedbo Afrobeat - Funk - Blues - World project. Zakonjšek je izurjen bobnar, kitarist in avtor, ki je osvojil različne glasbene zvrsti, od klasike in jazza do afriške glasbe, bluza in funka.

V torek bo nastopila zasedba Na lepem prijazni, ki se je pred časom vrnila na odre z novim projektom Srceder. V petek bodo med neobremenjenostjo, apokaliptičnimi kitarskimi rifi, zvočnimi vibracijami, zen atmosfero in domiselno improvizacijo vijugali Prismojeni profesorji bluesa, v soboto bo zadišalo po ljubezni z uličnim swing bandom Počeni škafi, življenjske situacije iz zornih kotov, ki jih nismo vajeni, pa bo osvetljevala zasedba Papir.

Dramsko-umetniška skupina Oksimoron, Kulturno društvo Možic in Mosquito theater bodo v torek uprizorili satirično dramo Ivana Cankarja Za narodov blagor. Dramo je Cankar napisal na Dunaju, v njej pa kritizira družbene razmere na Slovenskem. V ospredju je spor med izprijenima voditeljema dveh meščanskih strank, ki si pod krinko dela za narodov blagor gradita svojo pot navzgor.

V sredo bo sledila interaktivna forumska predstava gledališke skupine Vse ali nič iz Zavoda BOB z naslovom Status quo na trgu dela, s katero bodo preizpraševali stanje in razmerja moči na trgu dela ter se ukvarjali s prekarnostjo in izkoriščanjem na delovnem mestu. Gradi na primeru Špele, ki se težko preživlja, plačuje pokojninsko zavarovanje, si nekoč želi dokončati študij, je utrujena od dela in vedno na razpolago nadrejenim.

Interaktivna je tudi četrtkova predstava Hlapci se ženijo, ki so jo pripravili v Društvu za razvoj gledališča v izobraževanju, da bi mladim približali Antona Tomaža Linharta in Cankarja. Ponuja vpogled v principe snovanja dramskega dela in mehanizme, ki ustvarjajo dramsko napetost, čustveno vpletenost in posledično vznemirljivo gledališko uprizoritev, ob tem pa oriše temeljne značilnosti literarnega ustvarjanja Linharta in Cankarja ter okolij, v katerih sta živela.

V petek bo sledila "komedija, ki razkriva pravo resnico o ženskah" 50 odtenkov ženske v izvedbi Barbi šov oz. igralke Barbare Vidovič, v soboto pa bo venček predstav sklenila improvizirana predstava Vinjete, ki se navezuje na Cankarjevo istoimensko zbirko črtic in novel.

Cankarjada, ki bo potekala pred Klubom Zakon na Tržaški 11 na Vrhniki, bo postregla še z glasbeno delavnico za otroke pod vodstvom Rade Kikelj Drašler z naslovom Gozdni orkester. Otroci bodo raziskovali, kakšne zvoke oddaja naše telo in spoznali, da je lahko tudi to inštrument. Skozi igro ploskanja bodo med drugim odkrivali različne ritme in s tleskanje prstov posnemali dež.