Od blizu 5.9.2018 8:41

Festival Ars Electronica letos na temo Napaka - umetnost nepopolnega

pripravila Tatjana Zemljič

Linz, 5. septembra - V Linzu bo od 6. do 10. septembra potekal festival Ars Electronica, ki išče vezi med umetnostjo, tehnologijo in družbo. Tema letošnje izdaje je Napaka - umetnost nepopolnega, torej napaka kot neuspeh, neskladje s pričakovanim, odstopanje od norme. Festival bo gostil okoli 1000 umetnikov, med njimi so tudi slovenski, ter ponudil okoli 500 dogodkov.

Kot je po pisanju avstrijske tiskovne agencija APA povedala direktorica Ars Electronice Christine Schöpf, se z zmotami ukvarjajo filozofi že od antike. "Trenutna situacija kaže, da je šlo v digitalni dobi marsikaj narobe. Ljudje se bojijo za svoje podatke in zasebnost, zaradi lažnih novic jim gredo lasje pokonci," je povedala in dodala: "V nepopolnosti pa je tudi velik potencial, pripravljenost na tveganje in delanje napak sta pomembna za prihodnost, poleg tega velja soočiti socialno in umetno inteligenco."

Da so napake ali neuspehi lahko vir novih idej in izumov, pričajo številni primeri iz zgodovine. Kako lahko napaka postane gonilna sila razvoja, bodo umetniki, raziskovalci in vizionarji predstavili na simpoziju in razstavi na osrednjem prizorišču festivala PostCity. Na razstavi bodo predstavljena dela po izboru umetniškega vodje festivala Gerfrieda Stockerja.

Razstava bo razdeljena v dva sklopa. V sklopu z naslovom Napaka v teku bo v ospredju umetniški vidik, v sklopu z naslovom Napaka, prevara & neuspeh pa znanstveni.

Kot so za STA povedali v Galeriji Kapelica, bo v razstavo vključen tudi projekt Neskončna vmesnost Mojce Založnik, s katero v galeriji sodelujejo od leta 2016. V sklopu projekta avtorica problematizira vmesno polje med objektivizirano medicinsko diagnozo in anomalijami, ki se tej vsiljeni objektivnosti izmikajo.

Lansko dobitnico festivalske nagrade zlata nika Majo Smrekar so letos organizatorji povabili k sodelovanju na spektakularnem glasbenem dogodku Big Concert Night, ki z zasedbo mednarodno uveljavljenih glasbenikov in intermedijskih ustvarjalcev vsako leto napolni veliko halo nekdanjega poštnega distribucijskega centra.

Skupaj z več mednarodnimi producenti pa Galerija Kapelica na letošnjem festivalu v PostCityju predstavlja tudi projekt KOSMICA parlament Mihe Turšiča. Gre za participativno intermedijsko instalacijo, ki omogoča razširjen razmislek o enem od tehnološko najbolj izpopolnjenih človeških sistemov - vesoljskih tehnologijah.

V produkciji Zavoda Atol bo na festivalu predstavljen tudi projekt Robertine Šebjanič in Gjina Šutića aqua_forenzik, ki osvetli nevidne antropogene onesnaževalce v vodnem okolju. Projekt ima trdno podlago v praktični raziskavi, ki kombinira umetnost, znanost in pristop znanosti v skupnosti (citizen science) za zbiranje in predstavljanje informacij o onesnaževalcih - "nevidnih pošastih", so še zapisali v Galeriji Kapelica.

Robertina Šebjanič pa je za STA pojasnila, da je bila poleti rezidentka na Ars Electronici, na festivalu pa se bo predstavila še z enim delom ter sodelovala na predavanjih in predstavitvah v sklopu festivala.

Predstavila bo še projekt Aquatocene, ki raziskuje fenomen podvodnega onesnaževanja s hrupom, ki ga v morjih in oceanih povzroča človek.

Organizacijska ekipa okoli umetniškega direktorja festivala Stockerja je med dogodki letošnjega festivala na nedavni novinarski konferenci v Linzu po pisanju agencije APA med drugim izpostavila Emergency Error Battle 8. septembra. Gre za neke vrste "umetniško gasilsko tekmovanje za prihodnost".

Kot piše na spletni strani festivala, se bodo s porastom svetovnega prebivalstva in klimatskimi spremembami, ki človeštvo postavljajo pred vrsto novih izzivov, ter t.i. pametnimi domovi in drugimi novimi tehnologijami v vsakdanjem življenju, spremenile tudi naloge reševalnih služb. Eden od proizvajalcev reševalne opreme Rosenbauer o tem razmišlja že danes. Družba bo tako predstavila nove tehnologije, ki bodo spremenile delo reševalnih služb.

Pri razvoju upoštevajo tudi družbene strukture ter kakšne napake se lahko porajajo pri uporabi teh tehnologij. V sklopu festivala bo tako potekala Emergency Error Battle, na kateri bodo obiskovalci sejma lahko že zdaj izkusili, kako bo reševanje poteklo v prihodnosti.

Stocker je izpostavil tudi program We guide you, v sklopu katerega bodo ponudili vodene oglede za različne ciljne skupine. Sicer pa po njegovih besedah Ars Electronica ostaja "intelektualni kulturni praznik, ki poskuša razmisliti stvari vnaprej". Temu so namenjene konference, ki združujejo umetniški in znanstveni pristop.

Štirje paneli bodo posvečeni odnosu med intermedijsko umetnostjo in umetniškim trgom, Ars Electronica pa bo med drugim ponudil tudi Future Innovators Summit, Ars Electronica Futurelab in festival U19 - Create Your World, ki bo z 88 projekti vabil k preizkušanju in snovanju novih idej.

Letošnje nagrade zlata nika bodo podelili 7. septembra na Ars Electronica Gala v Brucknerhaus.