Svet 2.9.2018 6:00

V Varšavi novembra Festival Krzysztof Penderecki

Varšava, 2. septembra - Enemu vodilnih sodobnih poljskih skladateljev in dirigentov Krzysztofu Pendereckemu, ki bo 23. novembra dopolnil 85 let, se bodo v Varšavi poklonili s festivalom. Zgodil se bo med 16. in 23. novembrom in bo obsegal deset koncertov v Narodni filharmoniji, Narodni operi in na Kraljevem gradu.

Poljska, Varšava. Kraljeva palača. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Poljska, Varšava.
Kraljeva palača.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Kot je poljski tiskovni agenciji PAP povedal organizator festivala in vodja Združenja Ludwig van Beethoven Andrzej Giza, bodo številni interpreti skladateljeve glasbe z vsega sveta nastopili skupaj z orkestrom Narodne filharmonije, simfoničnim orkestrom Nacionalnega poljskega radia, orkestrom Sinfonia Varsovia, Poljskim radijskim orkestrom in drugimi.

Koncerti bodo pregled skladateljeve več kot šest desetletij dolge ustvarjalnosti. Občinstvo bo med drugim lahko prisluhnilo Žalostinki žrtvam Hirošime za 52 godal iz leta 1960, ki velja za eno njegovih najbolj znanih in največkrat izvajanih del, za katero je prejel tudi Unescovo nagrado, Drugi simfoniji iz let 1979 in 1980, Sekstetu za klarinet, francoski rog, violino, violo, čelo in klavir iz leta 2000 in drugemu koncertu za violino Metamorfoze iz leta 1995.

Penderecki velja za pionirja moderne glasbe in raziskovalca novih izraznih možnosti inštrumentov in človeškega glasu. Je prejemnik številnih glasbenih nagrad na Poljskem in v tujini, med drugim petih grammyjev. Že večkrat je nastopil v Sloveniji, nazadnje pred tremi leti na 63. Ljubljana festivalu, ko je izvedel eno svojih najpomembnejših del, Poljski rekviem.