Svet 3.9.2018 5:30

Han Kang bo prispevala delo v knjižnico prihodnosti

Oslo, 3. septembra - Južnokorejska pisateljica Han Kang je bila izbrana kot naslednja avtorica, ki bo svoje delo prispevala za projekt Knjižnica prihodnosti. Projekt so na Norveškem zagnali leta 2014, glavna ideja pa je, da avtor delo, katerega vsebino pozna zgolj on, za stoletje zakoplje v gozd, da bi ga leta 2114 nato natisnili, navaja The Guardian.

Ljubljana. Knjige, knjižnica, literatura. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Knjige, knjižnica, literatura.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Večkrat nagrajena Južnokorejka Han Kang, ki je med drugim pred dvema letoma za knjigo The Vegetarian prejela mednarodnega bookerja, bo peta sodelujoča pri projektu knjižnice prihodnosti, katerega avtorica je škotska umetnica Katie Paterson. Pred tem je umetnica za knjižnico že pridobila dela Margaret Atwood, Davida Mitchella, Elifa Shafaka in Sjona.

Po načrtu naj bi knjige natisnili z letom 2114, za potrebe izdelave papirja za knjige pa bi tedaj posekali 1000 jelk, ki so jih leta 2014 zasadili v gozdu, ki obdaja Oslo. Katie Paterson je poudarila, da je knjižnica "živo, dihajoče, organsko umetniško delo, raztegnjeno skozi stoletje".

Han Kang je dejala, da knjižnico prihodnosti razume kot projekt o času: "V Koreji ob poroki ljudje mladoporočencema zaželijo, naj živita skupaj 100 let. Zdi se skorajda kot večnost," je dejala pisateljica, ki se zaveda, da izida knjige ne bo dočakala. Prav tako najverjetneje nihče od njenih dragih. Ob projektu si je tako zastavila vprašanji o tem, zakaj sploh piše in koga nagovarja s svojimi deli.

Prav tako pa se zdi pisateljici zanimivo, da projekt Knjižnica prihodnosti (Future Library) odpira vprašanje o tem, kakšna bo usoda tiskanih knjig. Sama si želi, da bi knjiga preživela tudi prihodnje stoletje.

Katie Paterson je dodala, da je Han Kang k projektu povabila zato, ker "širi naše razumevanje sveta". Sicer o vključitvi v knjižnico prihodnosti odloča skupina strokovnjakov. Ta vsako leto izbere enega avtorja oziroma avtorico z opusom, ki izjemno prispeva k svetovni literaturi, hkrati pa lahko očara bralce prihodnosti.