Svet 3.9.2018 16:44

Skladba Baca Nine Šenk zazvenela na festivalu BBC Proms

London, 3. septembra - Na festivalu klasične glasbe BBC Proms v Londonu je danes zazvenela skladba Baca slovenske skladateljice in lanske nagrajenke Prešernovega sklada Nine Šenk. Skladateljica je pred koncertom v polni dvorani na kratko spregovorila o skladbi. Dejala je, da je navdih zanjo iskala v steklu, naslov pa v prevodu iz latinščine sicer pomeni stekleni biser.

Festival BBC Proms se letos osredotoča tudi na zgodovinski trenutek, ko so pred stotimi leti ženske, starejše od 30 let, pridobile volilno pravico. Med drugimi so njegovi snovalci k sodelovanju povabili skladateljico Nino Šenk in njeno novo delo Baca uvrstili v letošnji program. Skladbo so danes izvedli člani Berlinske filharmonije v dvorani Cadogan. Nina Šenk je prva Slovenka, ki se na tem prestižnem festivalu predstavlja kot skladateljica, piše v sporočilu za javnost.

Nina Šenk je pred izvedbo skladbe povedala, da se je pri ustvarjanju navdihovala pri zvokih, ki nastanejo ob lomljenju stekla, podučila pa se je tudi o celotnemu procesu ustvarjanju stekla. Skladateljica je izrazila upanje, da je to svoje raziskovanje o tem, kako nastane material, ki ga vsak dan uporabljamo, uspešno prelila tudi v skladbo. Glasba je nastala po naročilu, v njej pa je slišati sedem instrumentov, ki odzvanjajo tudi v Ravelovi skladbi Introduction and Allegro.

Do povabila Nine Šenk na festival BBC Proms je prišlo na pobudo članov Berlinske filharmonije, ki so si zaželeli ponovno sodelovati s skladateljico po uspešnem projektu, ki so ga imeli leta 2013 na salzburškem festivalu, kjer so izvedli njeno skladbo In the absence (V odsotnosti).

Eden najstarejših in največjih festivalov klasične glasbe, ki poteka od leta 1895, praviloma traja osem tednov, od sredine julija do sredine septembra. Večina koncertov je v znani Royal Albert Hall dvorani, komorna serija pa v dvorani Cadogan Hall v Londonu, je sporočil skladateljičin predstavnik za medije Alen Salihović.