Slovenija 4.9.2018 9:28

Blejski turizem so močno zaznamovali Habsburžani

Bled, 4. septembra - Muzejsko društvo Bled to jesen pripravlja niz predavanj Habsburžani, ki bo s predavanji vsak torek od septembra do konca novembra osvetlil 600-letno zgodovino te evropske vladarske rodbine, ki je pomembno vplivala tudi na razvoj Bleda. Prvo predavanje z naslovom Habsburžani in njihovo mesto v zgodovini bo drevi ob 19. uri v festivalni dvorani.

Bled. Blejsko jezero. Foto: Anže Malovrh/STA

Bled.
Blejsko jezero.
Foto: Anže Malovrh/STA

Habsburžani so bili močno zaslužni za turistično razpoznavnost Bleda in za razvoj kraja. Da bi pomembno vlogo Habsburžanov v blejski zgodovini tudi današnji prebivalci bolje spoznali, se je blejsko muzejsko društvo v sodelovanju z Zavodom za kulturo Bled odločilo za niz brezplačnih predavanj o Habsburžanih, ki bodo potekala pod taktirko zgodovinarja Miloša Klemena Mahorčiča.

Pri projektu je sodeloval tudi blejski župan Janez Fajfar. Kot je pojasnil na novinarski konferenci minuli teden, je bil Bled v vladanje Habsburžanov vključen kot vse slovenske dežele razen Beneške Slovenije, ki je sodila pod Beneško republiko. Bled je igral veliko vlogo tako zaradi naravnih lepot kot zaradi povezav z briksenškimi škofi, gradom in cerkvico na otoku, ki je bila še posebej v času narodnega prebujanja simbol slovenstva.

Bled je bil del velike in dobro organizirane turistične ponudbe cesarstva tistega časa. Obiskali so ga številni eminentni gostje. Z blejsko pletno se je ob 600-letnici habsburške vladavine na Kranjskem leta 1883 peljal tudi Franc Jožef I. Leta 1821 pa je Bled med kongresom svete alianse obiskal Knez Klemens von Metternich.

"Dobrih 600 let smo bili v okviru habsburške države kot tudi mnogi drugi narodi. To je bila konfederacija dežel, ki niso bile vedno identične z etničnimi mejami. Zgodovinsko geografsko načelo pripadnosti je bilo včasih bolj pomembno kot etnično in šele v drugi polovici 19. stoletja je prišlo do prebujanj predvsem manjših narodov in večvrednostnega kompleksa pri velikih narodih. Prišlo je do trenj in na žalost je ta, do sedaj najbolj uspešna državna forma z najboljšimi vladarji, kar jih na naši zemlji pomnimo, razpadla," je povedal Fajfar.

Niz 12 predavanj Habsburžani je novi projekt Muzejskega društva Bled, ki vodi tudi dva že utečena projekta, in sicer pripravo monografije Razgledi in redna predavanja vsak prvi četrtek v mesecu. Kot pravi predsednik društva Srečo Vernig, Muzejsko društvo Bled že od leta 2012 deluje v javnem interesu. Doslej je pripravilo že okoli 40 četrtkovih predavanj, na katerih lahko ljudje prisluhnejo vrhunskim slovenskim poznavalcem posameznih tem.