Svet 6.9.2018 5:00

V Linzu začetek festivala Ars Electronica

Linz, 6. septembra - V Linzu se danes začenja festival Ars Electronica, ki išče vezi med umetnostjo, tehnologijo in družbo. Tema letošnje izdaje je Napaka - umetnost nepopolnega, torej napaka kot neuspeh, neskladje s pričakovanim, odstopanje od norme. Festival bo gostil okoli 1000 umetnikov, med njimi so tudi slovenski. Sklenil se bo 10. septembra.

Kot je po pisanju avstrijske tiskovne agencija APA povedala direktorica Ars Electronice Christine Schöpf, se z zmotami ukvarjajo filozofi že od antike. "Trenutna situacija kaže, da je šlo v digitalni dobi marsikaj narobe. Ljudje se bojijo za svoje podatke in zasebnost, zaradi lažnih novic jim gredo lasje pokonci," je povedala in dodala: "V nepopolnosti pa je tudi velik potencial, pripravljenost na tveganje in delanje napak sta pomembna za prihodnost, poleg tega velja soočiti socialno in umetno inteligenco."

Da so napake ali neuspehi lahko vir novih idej in izumov, pričajo številni primeri iz zgodovine. Kako lahko napaka postane gonilna sila razvoja, bodo umetniki, raziskovalci in vizionarji predstavili na simpoziju in razstavi na osrednjem prizorišču festivala PostCity. Na razstavi bodo predstavljena dela po izboru umetniškega vodje festivala Gerfrieda Stockerja.

Kot so za STA povedali v Galeriji Kapelica, bo v razstavo vključen tudi projekt Neskončna vmesnost Mojce Založnik, s katero v galeriji sodelujejo od leta 2016. Lansko dobitnico festivalske nagrade zlata nika Majo Smrekar so letos organizatorji povabili k sodelovanju na spektakularnem glasbenem dogodku Big Concert Night. Skupaj z več mednarodnimi producenti pa Galerija Kapelica na letošnjem festivalu v PostCityju predstavlja tudi projekt KOSMICA parlament Mihe Turšiča.

V produkciji Zavoda Atol bo na festivalu predstavljen projekt Robertine Šebjanič in Gjina Šutića aqua_forenzik, Robertina Šebjanič pa se bo v Linzu predstavila še s projektom Aquatocene.

Stocker je na nedavni novinarski konferenci po pisanju agencija APA Ars Electronico označil kot "intelektualni kulturni praznik, ki poskuša razmisliti stvari vnaprej". Temu bodo namenjene konference, ki združujejo umetniški in znanstveni pristop.

Štirje paneli bodo posvečeni odnosu med intermedijsko umetnostjo in umetniškim trgom, Ars Electronica pa bo med drugim ponudila še Future Innovators Summit, Ars Electronica Futurelab in festival U19 - Create Your World, ki bo z 88 projekti vabil k preizkušanju in snovanju novih idej.

Nagrade zlata nika bodo podelili 7. septembra na Ars Electronica Gala v Brucknerhaus.