Slovenija 5.9.2018 13:59

Mladinska knjiga se poklanja Ivu Svetini s knjigo Plamen iz morja

Ljubljana, 5. septembra - Mladinska knjiga je ob 70-letnici Iva Svetine izdala izbrane pesmi iz njegovih več kot 20 zbirk, ki jih je ustvaril v zadnjega pol stoletja, Plamen iz morja. Izšli so tudi roman Brez imena Janija Virka, knjiga Prvotnost - Poema o ljubezni Ferija Lainščka in knjiga s političnimi besedili Ivana Cankarja Kako sem postal socialist in drugi spisi.

Ljubljana. Pesnik Ivo Svetina. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pesnik Ivo Svetina.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Izbor najboljših in najbolj reprezentativnih pesmi iz celotnega Svetinovega opusa, ki poleg 28 zbirk zajema še številne gledališke igre, eseje, pravljice in prevode, je opravil Igor Divjak, tudi avtor spremne besede. Knjiga je v zbirki Kondor izšla v letu, ko Svetina praznuje 70. rojstni dan, obeležil ga bo v četrtek, in v letu, ko mineva 50 let od prelomnega leta 1968.

To je bil čas revolucionarnih sprememb, upora mladih pesnikov proti tradiciji in usmeritvi v neoavantgardo. Leto 1968 je Svetino v marsičem zaznamovalo in dejstva, da bi se rade volje vrnil vanj, ne skriva. Kot je razložil na današnji predstavitvi knjige v knjigarni Konzorcij, je bil to čas, ko je prihodnost obetala, za razliko od danes, ko je prihodnost mladim grožnja. "Bili smo razigrani, imeli smo občutek, da je vse pred nami, da je svet odprt, kljub temu, da je železna zavesa še vedno delila Evropo," je povedal in dodal: "Vzeli smo si toliko svobode, kot smo je želeli."

Svetina je po Divjakovih besedah gotovo prvo ime slovenske erotične poezije. Erotična komponenta njegovih pesmi pa v vseh teh letih ni popustila, kvečjemu je z leti "postala še bolj začinjena". Z izborom pesmi je skušal zajeti vsa pesnikova ustvarjalna obdobja: družbenokritično, erotično, duhovnoiskateljsko in zadnje obdobje, ki pomeni sintezo vseh prejšnjih in vodi v dialog z zgodovino. Knjigi je dodano Svetinovo predavanje o pesništvu iz leta 1984.

V zbirki Kondor je izšla tudi knjiga Kako sem postal socialist in drugi spisi, v katero je Primož Vitez umestil izbrane politične tekste Ivana Cankarja. Pri tem se ni omejil le na tista družbenopolitična besedila, po literarni zgodovini ločena od umetnosti, ampak je dodal tudi tiste s poudarjeno literarno formo, a nič manj udarnim političnim smislom.

Zbirka Nova slovenska knjiga je bogatejša za roman Janija Virka o težkem odraščanju nadebudnega nogometaša z naslovom Brez imena. Kot nakazuje že naslov in začetni citat "Besede se zdijo manj škodljive, če niso povezane z imeni", so vsi protagonisti v romanu neimenovani. Za to se je odločil, kot je povedal, ker se na žalost veliko resničnih izkušenj ljudi steka v to fiktivno zgodbo.

Brez imena je zgodba o občutljivih letih dozorevanja, potem ko se je običajno, srečno otroštvo glavnega junaka prekinilo zaradi ločitve staršev. Življenje z vse bolj odsotno in potrto mamo postaja neznosno, oče se mu vedno bolj izmika. Edina svetla točka v njegovem življenju je nogomet, so vsebino romana povzeli pri Mladinski knjigi.

Prvotnost, poema o ljubezni Ferija Lainščka je pri Mladinski knjigi izšla v popravljeni in bogato ilustrirani različici dela, prvič natisnjenega leta 2003. Knjigo je ilustriral Jure Engelsberger, spremno besedo pa je napisala Darka Tancer Kajnih.

Kot je pojasnil Lainšček, je zgodbo o pradavni deklici Njo in njeni arhetipski usodi pisal trikrat. Prvič jo je umestil v roman iz leta 1997 Skarabej in vestalka, vanjo se je vživljal s pomočjo Jungove aktivne imaginacije. Nato jo je leta 2003 objavil v knjigi Poema o ljubezni - Prvotnost. A ker zaradi zapletenega jezika z večpomensko simboliko številnim bralcem ni bila razumljiva, je pripravil novo različico.