Slovenija 7.9.2018 7:00

Avtonomna kulturna cona Metelkova vztraja že četrt stoletja

Ljubljana, 7. septembra - V AKC Metelkova se do ponedeljka obeta pestro dogajanje ob praznovanju četrt stoletja od nastanka te avtonomne kulturne cone. Metelkova je v tem obdobju vzpostavila avtonomne strukture delovanja, alternativno umetniško in glasbeno produkcijo ter prostor za kolektivno premišljevanje alternative obstoječim družbenim odnosom.

Ljubljana. Mestno jedro, Metelkova ulica. Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljana.
Mestno jedro, Metelkova ulica.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Za zasedo prostorov vojašnice nekdanje avstro-ogrske in kasneje jugoslovanske vojske na Metelkovi septembra leta 1993 je zaslužna t.i. Mreža za Metelkovo, neformalnega združenja vseh, ki so bili tedaj zainteresirani za prostore nekdanje vojašnice. Mesto in država sta se namreč prerekala o lastništvu teh prostorov, do naselitve pa je prišlo, ko je mesto naznanilo, da nameravajo nekatere dele vojašnice rušiti. Med člani mreže so bili tako uveljavljeni kulturniki kot tudi njihovi perspektivni kolegi, ki so želeli prostore pridobiti in jih nameniti kulturnim vsebinam.

Uporabnica AKC Metelkova mesto Jadranka Plut je ob obletnici zapisala, da se je Metelkova v vseh teh letih od zasede prostorov leta 1993, ki je predstavljala "zaščito nekdanje vojašnice pred samovoljo mestnih oblasti", sčasoma razvila v "edinstven prostorski in socialni eksperiment, katerega pomen je davno prerasel mestne ali državne okvire".

"Metelkova mesto je živa skupnost, katere konstitutiven del so tudi številne kontradikcije, iz katerih izhajajo tako težave kot prednosti. AKC Metelkova mesto se z njimi ves čas spopada, toda velikokrat se ji, včasih neupravičeno, kdaj pa tudi upravičeno, očita, da se prepočasi odziva na notranje in zunanje potrebe. Toda potrebno se je zavedati, da je AKC Metelkova mesto razvila lastne načine participacije. Tukaj govorimo o horizontalnem načinu odločanja o skupnih izzivih, problemih, ki jih poskuša osmišljati in jih tudi udejanjati. Ta proces ni hipen. Potrebuje čas in ne pristaja na oblastne prakse upravljanja s prostorom," je za STA še sporočila Jadranka Plut.

Te dni bodo tako na Metelkovi obeležili že 25 let od zasede prostorov nekdanje vojašnice, v katere danes romajo tudi številni turisti, da bi si ogledali ta živi organizem alternativne kulture, katerega zaščitni znak so tudi same zgradbe, ki jih krasijo umetnine številnih umetnikov, ter zidne poslikave.

Obletnico sicer metelkovci zadnja leta izrabijo za to, da predstavijo lastno produkcijo. Obiskovalci se bodo tako lahko vse do ponedeljka udeležili pisane palete dogodkov. Dogajanje so uvedli že v četrtek s preddogodkom, na katerem so spregovorili o četrt stoletja vztrajnosti metelkovcev.

Danes pa se začenja zares. Uvodoma s srečanjem Hrana, ne ogenj!, v sklopu katerega bodo pred nedavno pogorelim klubom Jalla Jalla od 15. ure stregli topel obrok. V Infoshopu bo ob 17. uri sledil pogovor ob obletnici, zvečer ob 19. uri pa bo po AKC Metelkova mesto krenila povorka.

Večer bo minil predvsem v družbi glasbe. Ekipa Bojlerja bo pripravila uverturo v novo sezono z maratonskim deveturnim programom, za plesne ritme pa bo v sklopu Elektrolize poskrbel ameriški glasbenik, ki se podpisuje kot Detroit In Effect. Za literarni del, ki prehaja tudi v druge zvrsti, bodo v petek in nedeljo poskrbeli pri Ignoru, ob 22. uri se obeta tudi ognjeni spektakel, tako drevi kot v soboto pa bo pestro v klubih Tiffany in Monokel.

Pestro bo tudi v prihodnjih dneh. Med drugim velja omeniti projekcijo dokumentarca Slave to the Grind v režiji Douga Browna, nastop hipnotičnega, psihadeličnega francoskega dua An Eagle In Your Mind v Gala hali, Meta karaoke v Menzi pri koritu ter nedeljsko popoldansko obletniško druženje na vrtu Gala hale, ob katerem bo prav tako v Menzi pri koritu zaživela popravljalnica Repair Caffe.

Praznovanje četrt stoletja obstoja Metelkove bo vrhunec dočakalo v ponedeljek s celodnevnim dogodkom Mareta Kovačiča v stavbi Pešci, zvečer pa bodo v Galeriji Alkatraz in Galeriji CHO odprli pregledno razstavo Uroša Weinbergerja. Vrata bodo na ta dan odprli tudi metelkovski ateljeji.